Barna: super-imunitatea magistraților, un compromis mic pentru desființarea Secției speciale

0
barna usr nicusor

Dan Barna a declarat că modificarea adusă în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, care prevede că trimiterea în judecată a magistraţilor se face doar cu avizul CSM, reprezintă „un compromis mai mic” decât necesitatea majoră de desfiinţare a SIIJ.

 

„Obiectivul este ca Secţia specială să devină istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar îndeplinind această condiţie. Această măsură, acest compromis care se regăseşte în momentul de faţă vom vedea cum va funcţiona şi, în funcţie de asta, putem să discutăm şi în viitor asupra lui. Eu cred că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale”, a afirmat Barna la Parlament, întrebat în legătură cu amendamentul adoptat în Comisia juridică la proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

Copreşedinte USR PLUS a spus că parlamentarii săi vor vota categoric desfiinţarea Secţiei speciale.

Întrebat în legătură cu faptul că acest amendament ar crea o super-imunitate a magistraţilor, Barna a explicat: „Nu este o super-imunitate, este un aviz al unei secţii, în funcţie de magistratul respectiv, care ţine de trimiterea în judecată. Asta înseamnă şi o responsabilitate pe care CSM va trebui să şi-o asume”.

Vezi și Șeful DNA, Crin Bologa: Secția Specială, „o insultă” pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor

Dan Barna a menţionat că la această formulă s-a ajuns în Parlament în urma discuţiilor de la nivelul coaliţiei, unde UDMR a avut un alt punct de vedere decât cel prezentat în forma propusă de Guvern.

„Guvernul a propus o variantă pe care o susţinem şi care este varianta cea mai curată, cea mai simplă. În Parlament s-a decis, în urma discuţiilor şi la nivelul coaliţiei, unde UDMR a avut un alt punct de vedere şi în discuţiile din comisie s-a ajuns la o formulă, s-a găsit un compromis pentru care s-a întocmit raport. Eu sper să avem miercuri la votul final o decizie a primei camere, a Camerei Deputaţilor”, a adăugat vicepremierul.

Barna a menţionat că este un compromis de care nu este fericit. „Este un compromis necesar politic ca Secţia specială să devină istorie şi să bifăm un element important în drumul spre ridicarea MCV”, a punctat Barna.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând şi un amendament al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat. Senatul este cameră decizională.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele