Bataturi – cauze si solutii de tratament

0
bataturi
bataturi
- Reclama -

Atunci cand organismul incearca sa protejeze pielea de presiune si de frecare, apar bataturile. Acestea sunt formate din straturi de piele groasa, care s-a intarit. De cele mai multe ori, bataturile apar la nivelul membrelor superioare si al celor inferioare. Atunci cand apar si provoaca disconfort, trebuie sa fie tratate. In multe dintre situatii este suficient sa renuntati la sursa de frecare, unul dintre exemple fiind purtarea de incaltaminte care sa nu va stranga. De asemenea, in loc de sosete din materiale artificiale, puteti alege sa folositi sosete din bumbac.

 

Bataturile pot sa apara atat pe picior, cat si intre degetele membrelor inferioare, iar pielea capata o culoare mai inchisa si apare senzatia de sensibilitate sau de durere in zona respectiva. Bataturi apar in egala masura atat in cazul barbatilor cat si al femeilor, in situatia femeilor una dintre cauze fiind incaltamintea prea stramta. Pe de alta parte, bataturile apar mai des si la pacientii cu reumatism sau la cei cu diabet.

Cauzele care duc la aparitia bataturilor

Aparitia bataturilor este favorizata de supunerea degetelor la presiune pentru mai mult timp si se poate sa provoace complicatii, de aceea este recomandat sa le acordati atentia necesara si sa folositi produse pentru ingrijirea picioarelor. Este important ca produsele pe care le alegeti sa fie obtinute din ingrediente care sa fie non – alergice si pe care medicii specialisti sa le recomande in vederea tratamentului. In afara de situatia persoanelor cu bataturi, produse pentru ingrijirea picioarelor se folosesc si in cazul persoanelor cu piele ingrosata in zona calcaielor, al celor cu calusuri si al celor care vor sa previna mirosul neplacut sau transpiratia excesiva.

Asa cum am mentionat anterior, bataturi nu apar doar la nivelul membrelor inferioare, ci si al celor superioare. Poate sa fie vorba despre folosirea foarte des a unui obiect, ca de exemplu foarfeca sau stiloul, vasla sau racheta de tenis, insa bataturi pot sa apara si in situatia muzicienilor care exerseaza la un instrument precum chitara. Persoanele care nu poarta sosete atunci cand sunt incaltate risca si ele sa observe ca le apar bataturi, la fel si cele care obisnuiesc sa mearga desculte, cele care merg mult pe jos si cele care nu pun piciorul corect atunci cand pasesc.

- Reclama -

Factori de risc in aparitia bataturilor

Bataturile pot sa apara si in situatia persoanelor care prezinta anumite anomalii ale oaselor de la picioare, asa cum este cazul celor cu platfus sau hallux valgus. O alta cauza poate fi mentinerea in pozitie verticala a organismului pentru prea mult timp. De asemenea, bataturile pot sa apara si din cauza poliartritei reumatoide, a obezitatii sau a piciorului diabetic.

Solutii de tratament pentru bataturi

Atunci cand sunt observate la timp si cand li se acorda atentia necesara, bataturile pot sa fie tratate la domiciliu. Este important ca tratamentul sa inceapa inainte ca durerile sa se manifeste, iar acesta poate sa includa folosirea unor creme care sa inmoaie bataturile sau a unor creme exfoliante. De asemenea, tratamentul poate sa includa folosirea unor dispozitive ortopedice sau a unor branturi care sa asigure o pozitie confortabila piciorului si degetelor.

Purtarea de plasturi poate fi de ajutor pentru a reduce presiunea exercitata la nivelul picioarelor, dar si pentru vindecarea bataturilor, datorita ingredientelor continute de plasturi – uree sau acid salicilic. Este de preferat sa evitati pe cat posibil profesiile care presupun deplasarea pe jos pe distante mari, sa reduceti timpul petrecut in picioare daca este cazul, sa reduceti greutatea corporala daca este necesar si sa mentineti permanent o igiena corespunzatoare a membrelor inferioare.

Cand trebuie sa mergeti la medic si cum evitati aparitia unor noi bataturi?

Trebuie sa cereti ajutorul unui medic daca observati ca apar sangerari sau secretii purulente la nivelul bataturilor, sau daca acestea isi schimba culoarea. Tratamentul chirurgical trebuie sa fie luat in calcul doar daca celelalte alternative nu au fost eficiente.

Dupa ce ati rezolvat problema si bataturile au disparut, este important sa aveti grija ca acestea sa nu apara din nou. In cazul in care exista acest risc din cauza tipului de serviciu pe care il aveti, incercati sa purtati manusi de protectie pentru ca bataturile ce pot reaparea la maini si nu uitati sa hidratati din cand in cand pielea. Specialistii insista sa nu inlaturati pielea ingrosata cu obiecte ascutite sau cu lame de ras, pentru ca zona afectata se poate irita sau se poate infecta.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele