Bătrâni deposedați fraudulos de carduri sociale

0

În localităţile Feldru şi Nepos de pe Valea Someșului (județul Bistrița Năsăud), sute de beneficiari au rămas fără carduri sociale, fiind convinși să le dea „la schimb” pentru niște pui congelați sau sume mai mici de bani decât cele care le-ar fi fost oferite pe card.

 

În luna octombrie 2020 s-a decis ca persoanele peste 75 de ani și cele fără adăpost – populația vulnerabilă – să beneficieze de carduri sociale care să le asigure o masă caldă. Cardul urma să fie alimentat, în fiecare lună, cu 180 de lei, pentru a cumpăra mâncare gătită de la un restaurant partener al programului.

5.881 de bistrițeni s-au încadat la această categorie vulnerabilă. Până când s-a adoptat acest proiect, timpul a trecut, așa că autoritățile au anunțat că, deși cardurile au fost împărțite în luna noiembrie, abia acum, în ianuarie, acestea au fost încărcate retroactiv.

Pe carduri au fost virați retroacticv, 720 de lei, sumă care acoperea lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

Vezi și 65.000 de elevi sunt în situaţia de neîncheiere a situaţiei şcolare

Cardurile sociale din Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A) au fost alimentate cu sumele aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, realtează Antena3. Sumele alocate vor putea fi folosite în termen de 12 luni de la data alocării pe card, iar valoarea maximă a tranzacțiilor acceptate cu cardul pentru achiziția de mese calde într-o zi este de 40 de lei.

Sărmanii au fost lăsați fără carduri

Un proprietar de restaurant de pe Valea Someșului a dorit să devină și el partener al programului, astfel încât beneficiarii acestor carduri să poată cumpăra mâncare și de la el. Numai că acesta a constat că oamenii au fost lăsați fără carduri. În urma cu 10 zile, el a formulat o plângere la IPJ Bistriţa Năsăud.

Nu este foart clar cum oamenilor li s-au luat cardurile. Se pare ca firmele interesate au cumparat deja de la bătrâni cardurile cu sume cuprinse între 420 si 480 de lei, pentru a elimina concurența.

De exemplu, în localitatea Feldru, la casa unei bătrâne de 82 de ani, care nu îşi poate face mâncare, au apărut într-o seară două femei care au încercat să o convinga să le vandă cardul şi i-au lăsat un numar de telefon în cazul în care se răzgândeşte să o sune. Femeia nu a acceptat vânzarea cardului şi a luat legatura cu un alt proprietar de restaurant şi a acceptat masa caldă.

„Cardul poate fi folosit exclusiv pentru achiziția de mese calde, din lista partenerilor acreditați Sodexo. Reamintim că prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost, adoptată recent de Guvernul României, au fost emise și distribuite tichete sociale (carduri) pentru mese calde, având ca beneficiari persoanele defavorizate.

Cardurile sociale, destinate unui număr de peste 5000 de persoane din județul Bistriţa Năsaud, au fost predate de Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud unităților administrativ teritoriale, care s-au îngrijit ca acestea să ajungă la destinatari în cursul lunii noiembrie. Cazurile au ajuns la urechile prefectului de Bistriţa Năsăud care dezavuează aceasta practica neortodoxă a unor comercianţi”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița Năsăud”, pentru Antena3.

Capcana în care au căzut zeci de bătrâni. ”Mi-a cerut cardul și l-am dat”

Zeci de vârstnici au fost păcăliţi și în din Botoșani să îşi dea cardurile pentru masa caldă unui agent economic. Acesta însă nu le oferă mâncare preparată calda, așa cum le-a promis seniorilor, ci doar produse alimentare de bază. Între timp, patronul încasează banii de la stat.

Aproape 350 de bătrâni nu au putut primi mancare gătită deoarece cardurile prin care primeau masa caldă le-au fost luate de un agent al unei firme de catering. Localnicii susţin că reprezentantul firmei de catering ar fi fost ajutat de un angajat al primăriei.

Vezi cele mai performante purificatoare de aer anti coronavirus /COVID

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele