Scandal fără precedent la Muzeul Național de Istorie a României

0

Situația tensionată de la Muzeul Național de Istorie a României dintre conducere și specialiștii muzeului are la bază o afirmație a directorului Ernest Oberlander Târnoveanu.

Citiți și Angajații din sectorul muzeal copleșiți de salariile derizorii fac un ultim apel la Liviu Dragnea

“Declarațiile lansate în spațiul public de către managerul Muzeului Național de Istorie a României, domnul Ernest Oberlander Târnoveanu, pe data de 10. 11. 2017 constituie un grav atac la demnitatea unei părți importante a salariaților din instituția pe care o conduce! Un întreg department de specialitate, reprezentând 50% din corpul de specialiști ai MNIR (muzeografi și cercetători), a fost defăimat, uman și profesional, cu aserțiuni mincinoase, tendențioase și calomnioase, pentru motivul că a semnalat, argumentat și demonstrat, cu înscrisuri, lipsa de transparență și încălcarea standardelor de bună practică în achiziționarea pieselor de patrimoniu arheologic,” se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie a României.

Directorul muzeului discreditează specialiștii

 Iată declarația care a stârnit scandalul: printre semnatarii scrisorii se găsesc și specialiști care nu sunt arheologi, însușindu-și “calități pe care nu le au, iar alții sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse și nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.

“Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic așa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Și asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei și mai trage și concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund”, a spus directorul MNIR.

Liderii de sindicat ai muzeului trag un semnal de alarmă

“Atragem atenția asupra faptului că aceasta reprezintă o situației fără precedent, la nivelul lumii civilizate, în care conducătorul unei instituții publice defăimează personalul de specialitate în favoarea abordării amatoristice a gestionării patrimoniului cultural.

Departamentul supus oprobiului managerului general a fost cel care, timp de peste 10 ani, a asigurat, prin veniturile proprii pe care le genera în beneficiul instituției și prin prestația științifică și muzeografică, recunoscută la nivel național și internațional, un statut de excelență pentru Muzeul Național!

Această atitudine, de supunere la o permanentă acțiune de mobbing a unei întregi categorii profesionale, nu poate fi tolerată într-o instituției a statului roman. La acesta se adaugă gravele diferențe salariale, frapante discriminări profesionale la toate nivelurile, modalitatea de a instaura teroarea prin presiuni și dispoziții contradictorii și lipsa de transparență în luarea unor decizii de maximă importanță pentru viitorul salariaților și al instituției în sine.

A păstra tăcerea și a te asocia cu o astfel de concepție despre modul de tratare a personalului din subordine reprezintă o atitudine cu consecințe grave pentru viitorul unei instituții pe care, sperăm, toți o cinstim și onorăm!

Sindicatul MNIR solicită scuze publice pentru declarațiile inacceptabile lansate în spațiul public și cere intervenția de urgență a Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru normalizarea situației din MNIR!,” se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Scrisoare deschisă către instituțiile cu rol de protejare a patrimoniului național

„Dragi colegi,
Acesta este textul inaintat de semnatarii scrisorii deschise următoarelor instituții și organizații cu rol în a gestiona patrimoniul cultural și reala lui protectie: Comisia de Cultura – Camera Deputatilor, Comisia de cultura – Senat, Academia Română – Secția de Științe Istorice și Arheologie, Comitetul Național ICOM, RNMR, Comitetul Național Român Unesco. În același timp, având în vedere gravitatea situației, am sesizat toate forurile și organizațiile internaționale de profil. Va fi disponibil în curând, textul in engleza și franceză spre a fi trimis, spre solidarizare, tuturor contactelor noastre profesionale. Este o chestiune ce nu poate fi tolerată iar institutiile și organizațiile profesionale trebuie să emită un punct de vedere. Vă așteptăm alături de noi! “Către: Consiliul International al Muzeelor (ICOM)
Comitetul Naţional Român ICOM

Vă supunem atenției, în regim de urgență, următoarea situație din România!

La solicitarea a 26 de specialiști din Muzeul Național de Istorie a României de a se respecta prevederile conținute în Art. 2.4 din Codul deontologic ICOM precum și respectarea clauzelor convenției de la Valetta (art.10 – iii), directorul general al instituției, Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat public:

“……..arheologi care, de ani de zile, consumă resurse și nu găsesc, ca din întâmplare, nimic” (n.r.comori, obiecte de metal) .

“Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic așa (n.r. obiecte de metal). Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Și asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei și mai trage și concluzii istorice fără să găsească nimic (n.r. obiecte de metal ) este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund”. ( trimitere link)

Declarațiile inacceptabile ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu aduc grave prejudicii efortului depus în ultimii 20 de ani pentru protejarea patrimoniului, prin aruncarea în derizoriu a arheologiei, o activitate care şi în România este considerată “serviciu public”. Abordarea domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu presupune că practic toată munca de recuperare a materialităţii trecutului se poate rezolva repede și ieftin doar apelând la amatorism.
Aceste declaraţii sunt cu atât mai grave cu cât ele sunt promovate în spaţiul public la capătul unui dezastru arheologic produs de cumpărarea a mii de piese descoperite cu detectorul conform unei proceduri pe care domnul Ernest Oberländer- Târnoveanu o impus-o la Muzeul Naţional de Istorie a României, în detrimentul abordării științifice. Toate aceste acţiuni au fost criticate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României în numeroase memorii şi scrisori.
La nivel public, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, în condițiile în care ocupă și funcția de preşedinte al Comisiei Naţionale a Muzeelor și Colecțiilor, duce o campanie virulentă de încurajare a “îmbogăţirii patrimoniului” prin aplicarea susţinută a metodei detecției de metale!
Nu mai pot fi tolerate, astfel de abordări cantitative, cum nu se poate accepta jignirea unei întregi categorii profesionale. Nu mai poate fi tolerată achiziţionarea pieselor cu provenienţă dubioasă prin acţiunile inacceptabile ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu.
În acest scop, solicităm ICOM România un punct de vedere şi o luare de poziţie într-o chestiune de maximă importanţă!”

Cu consideratie,

Adela Bâltâc, Cercetator, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Cătălin Bem, Cercetător, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Ionuț Bocan, Muzeograf, Arheolog Secția de Arheologie, MNIR
Corina Borș, Cercetător, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Paul Damian, Director Adjunct, Arheolog, MNIR
Alis Nicoleta Dumitrașcu, Muzeograf, Arheolog, Secția Cabinet Numismatic și Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, MNIR
Emil Ionuț Dumitrașcu, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Irina Ene, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Constantin Haită, Cercetător, Arheolog, Secția Investigații Fizico-chimice și Biologice, Compartimentul Centrul Național de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey”
Cătălin Lazăr, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Rodica Oanță-Marghitu, Șef Birou, Secția Cabinet Numismatic și Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, Arheolog, MNIR
Sorin Oanță-Marghitu, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Cătălina Mihaela Neagu, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Eugen Marius Paraschiv, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Irina Petroviciu, Cercetător, Secția Investigații Fizico-chimice și Biologice
Dragomir Nicolae Popovici, Cercetător, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Valentin Radu, Cercetător, Arheolog, Secția Investigații Fizico-chimice și Biologice, Compartimentul Centrul Național de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey”
Alexandru Mircea Rațiu, Muzeograf, Secția de Arheologie, MNIR
Andra Samson, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Mihaela Simion, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Christina Elena Știrbulescu, Muzeograf, Arheolog, Secția Cabinet Numismatic și Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, MNIR
Eugen Silviu Teodor, Cercetător, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Ovidiu Țentea, Cercetător, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Mihai Vasile, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Decebal Vleja, Muzeograf, Arheolog, Secția de Arheologie, MNIR
Florentina Mădălina Voicu, Restaurator, Arheolog, Secția Restaurare, MNIR

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele