Bazar de Cotroceni: 21-22 mai, 50 de business-uri locale și 75 de curți deschise pentru vizitatori

1

Dinu Drog și Maria Drog-Man, împreună cu echipa Încotroceni – Oameni, Idei, Povești au pus la cale un nou eveniment așteptat de câteva mii de bucureșteni: Bazar de Cotroceni.

În 21 și 22 mai, într-un weekend cald și, se speră, fără ploaie, cartierul Cotroceni va găzdui o noua ediție a bazarului său, un eveniment comunitar cu șarm și plin de surprize.

Dinu spune pentru Informateca.ro că: ”O prietenă din Cotroceni se muta din zonă, iar noi (n.r. Asociația Incotroceni – Oameni, Idei, Povești), cei care făceam de câțiva ani ”Zilele cartierului Cotroceni” am organizat rapid un mic event, în care s-au vândut obiectele pe care persoana respectivă nu le mai voia, deși acestea nu erau fără valoare.”

Așa a apărut ”Little Garden Sale” în primăvara lui 2017, la care au participat și vânzători de viniluri, obiecte vechi, cafea, totul într-o curte mica în forma de ”L”. Lumea s-a simțit foarte bine și a fost o ocazie unică de cunoaștere a vecinilor, de discuții despre proiecte comunitare pe care să le putem face împreună.

De aici s-a născut ideea de a extinde acest „garden sale” în tot cartierul: Bazar de Cotroceni, ca eveniment ”dispersat”, făcut în curțile și grădinile oamenilor din Cotroceni, deci, fără neapărat ”binecuvântarea” unei primării, aviz celor din orașele României cu zone de case frumoase. Evenimentul este scalabil la nivelul oricărei urbe cu oameni cosmopoliți și cu spirit civic.

Dinu explică pentru Informateca.ro faptul că nu se dorește transformarea Bazarului într-o întâmplare ultra-comercială, asociația dorește păstrarea spiritului civic și încurajează implicarea socială a celor prezenți pe străzile Cotrocenilor.

Șeful asociației, fără să pună accent pe întâmplare, vorbește despre încercarea unui fost primar de la Sector de a distruge o ”comoară” a Cotrocenilor, Parcul Romniceanu. Evenimentul public și Asociația Incotroceni au reușit: ”să oprim distrugerea parcului Romniceanu unde primarul de atunci voia să construiască un patinoar”, și este evident că nu este loc pentru așa ceva în parcul extrem de îngust și denivelat.

Bazarul în Cotroceni este ”un eveniment descentralizat” care nu se întâmplă pe spațiul public, iar aproape toată comunitatea este implicată. Fiecare proprietar de curte sau proprietar de mic business local își organizează ceva pentru acest eveniment. Mai mulți vecini au creat mici standuri în fața caselor, unde au vândut dulceață, murături, chec sau limonadă făcută de copii.

“Indiferent ce vecinii decid să organizeze, expună sau să vândă, motivul pentru care Bazar de Cotroceni există este ca noi, comunitatea cartierului, cât și restul bucureștenilor, sa ne bucurăm și să celebrăm un week-end de primăvară în cel mai frumos cartier din București.” a declarat Dinu Drog.

”Asta creează un fel de atașament față de eveniment. Aici e o chestie a comunității, fără taxa de participare, iar businessurile din zonă care participă sprijină voluntar evenimentul”, spune organizatorul.

Bazarul a fost integrat în Romanian Design Week, încă de la prima ediție. ”Asta ne ajută la vizibilitate, dat fiind că este ultimul weekend din Romanian Design Week”, spune Dinu Drog.

Istoric pentru Bazar

În 2018, Bazarul a avut doar o zi la dispoziție, iar din 2019 a ”primit” două zile de soare din partea Asociației. Dacă în 2018 au fost 20 de curți înscrise, în 2019, Bazarul a sărit de 40.

În 2022, anul post pandemie, sunt deja 75 de curți înscrise, și mai e o lună până la debut.

Cum te înscrii și cum participi și tu

Ar trebui să ai o curte la dispoziție, să dai un anunț pe grupul de Facebook Comunitatea Incotroceni sau să dai mail la salut@incotroceni.ro sau, mai simplu, un telefon ca să exiști pe harta Bazarului.

Ca lumea să știe de Bazar, Dinu și Asociația s-au ocupat de afișe, fluturași, pagină de Facebook, presă etc., chiar și Mega din zonă a pus umărul la promovare.

Cine vine la Bazar

În 2020, în pandemie, câteva mii bucureșteni sau ilfoveni, dar și ploieșteni sau oameni de oriunde au ajuns la Bazar.

În 2019, au fost cei mai mulți, dar tot de ordinul miilor.

Pentru 2022, când Grădina Botanică găzduiește Weekend Sessions, numărul va fi considerabil mai mare!

Ce faci prin Bazar în Cotroceni, ce se știe acum

Va fi concert pe Pasteur, va fi un festival cu burgeri, cocktailuri și mici concerte.

Pe Elefterie 36 va fi o ”gașcă”, foști colegi de la școala 150, de colecționari, poate și un concert, organizatorul vrea un pic de secret.

Pe Negrii 10, este deja programată o expoziție de mașini și moto vechi, de epocă, poate și cu vânzare, dar și ceva muzică clasică.

Și pe Eroii Sanitari vor fi lucruri interesante, la fel și la Infinitea.

Un hub artistic pe Turnescu nr. 1, Casa Turnescu, cu ateliere de creație: ceramică, haine, arhitectură.

Ce sfaturi are Dinu și Asociația

Fiecare curte ar fi bine să se promoveze pe pagina de Facebook a Bazarului, cât și în cadrul comunității Incotroceni, pe grupul de Facebook.

 Citește cum a fost în 2018 la: Bazar de Cotroceni

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele