Belarus amenință Europa că va întrerupe gazele

0

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a amenințat Europa că va opri aprovizionarea cu gaze, după ce UE a avertizat că vor exista noi sancțiuni pentru „armarea” migranților la granița poloneză.

„Încălzim Europa. Ei încă ne amenință că vor închide granița. Și dacă oprim gazele naturale acolo? Prin urmare, aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi”, a spus Lukașenko, potrivit The Independent.

Declarațiile liderului de la Belarus vin în timp ce mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au campat la granița belarusă cu Polonia pentru a intra în UE. Migranții s-au ciocnit cu gardieni înarmați la granița ghimpată, în timp ce UE acuză Belarus că încurajează imigrația ilegală și este o răzbunare pentru sancțiunile anterioare impuse Minskului pentru încălcarea drepturilor omului.

Potrivit autorităților poloneze, ieri se aflau la graniță în jur de  4.000 de migranți. În plus, conform rapoartelor două grupuri de migranți au spart gardurile de la graniță, escaladând și mai mult criza, deoarece Rusia a trimis și bombardiere pentru a survola spațiul aerian.

Creșterea ostilității a determinat Polonia să avertizeze că actuala criză a migranților s-ar putea sfârși într-o confruntare militară, în timp ce situația a stârnit îngrijorări în întreaga UE.

Amenințarea cu oprirea gazelor a liderului din Belarus a fost respinsă de un membru de frunte al opoziției aflat în exilul țării.

„Alexander Lukașenko nu va opri conducta, este o altă cacealma. Să nu uităm că Lukașenko vrea ca Europa să vorbească cu el”, a spus Franak Viačorka pentru The Independent.

Rusia furnizează o parte din gazele sale Poloniei și Germaniei prin Belarus, prin conducta Yamal-Europa. Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la ICIS, a declarat că piața nu a reacționat la comentariile recente ale lui Lukașenko.

„Alimentarea cu gaz din Rusia către Europa de Vest este de aproximativ 290 de milioane de metri cubi. Aproximativ 30 de milioane vin pe ruta belarusă (aproximativ 10 la sută)”, a declarat Marzec-Manser pentru The Independent.

Acesta a mai adăugat: „Gazprom deține rețeaua de conducte din Belarus, Gazprom furnizează și gaz Belarusului prin acea rețea. Ar fi dificil pentru statul belarus să forțeze acest lucru, având în vedere că Gazrpom deține conducta și Belarus este dependentă de gazul rusesc. M-am uitat la prețurile din Europa și piața nu răspunde la acest lucru. Piața de gaze nu ia aceste comentarii în serios.”

Marzec-Manser a adăugat că, deși din punct de vedere istoric, această conductă a fost utilizată în mod semnificativ, în ultimele săptămâni utilizarea a fost atât de scăzută încât debitul este invers.

Laurent Ruseckas de la consultanță IHS Markit a fost de acord că a existat un răspuns redus la amenințarea lui Lukașenko.

„Livrările prin această conductă sunt încă semnificative și necesare”, a spus Ruseckas pentru The Independent, adăugând: „Cel puțin până când conducta rusă Nord Stream 2 va începe operațiunile. Deci, o întrerupere reală a fluxurilor de gaze rusești prin Belarus în acest moment ar avea probabil un impact semnificativ asupra prețurilor de referință ale gazelor naturale din nord-vestul Europei (cel mai important este hub-ul olandez TTF)”.

Ruseckas a adăugat că astfel de modificări ar putea afecta prețul angro al gazelor naturale în Regatul Unit, dar încă nu au existat modificări ale prețului, ceea ce sugerează că declarațiile recente nu au trezit îngrijorări în rândul comercianților.

UE a anunțat, de asemenea, astăzi că ar putea fi impuse sancțiuni suplimentare lui Alexandru Lukașenko încă de săptămâna viitoare, a informat Reuters.

Atât UE, cât și NATP îl acuză pe președintele Alexander Lukașenko că folosește migranții ca armă pentru a face presiuni asupra vestului, trimițând migranți la granițele Poloniei și ale statelor baltice.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele