Biden intervine în criza politică din Myanmar

0

Joe Biden a ameninţat luni cu reimpunerea unor sancţiuni contra Myanmarului în urma loviturii de stat din ţara asiatică şi a cerut un răspuns internaţional concertat pentru a exercita presiuni asupra armatei ca să renunţe la putere, transmite Reuters.

 

Preşedintele american a condamnat preluarea puterii de către armată în Myanmar şi arestarea liderei de facto Aung San Suu Kyi, evenimente pe care le-a calificat drept un ”asalt direct asupra tranziţiei ţării către democraţie şi stat de drept”.

”Comunitatea internaţională ar trebui să-şi unească forţele pentru a presa armata birmană să renunţe imediat la puterea pe care a capturat-o şi să elibereze oficialităţile şi activiştii pe care i-a arestat”, a indicat noul lider de la Casa Albă într-o declaraţie.

De asemenea, Joe Biden i-a cerut armatei birmane să ridice toate restricţiile asupra telecomunicaţiilor şi să se abţină de la violenţe împotriva civililor.

Vezi și În scurt timp Biden depune jurământul ca Președinte al SUA

Criza din Myanmar marchează un prim test major pentru angajamentul democratului Joe Biden de a colabora mai mult cu aliaţii pentru a contracara provocările internaţionale, în special creşterea influenţei Chinei, ceea ce constituie o schimbare majoră de viziune faţă de abordarea ‘America First’ a fostului preşedinte republican Donald Trump.

Armata birmană a arestat-o luni la primele ore pe lidera de facto a guvernului civil Aung San Suu Kyi, a proclamat starea de urgenţă pentru un an şi şi-a plasat generalii în principalele funcţii. Acest puci a fost necesar pentru a proteja ”stabilitatea” statului, a anunţat armata într-un comunicat publicat pe Facebook, în care a promis noi alegeri ”libere şi echitabile” de îndată ce starea de urgenţă va fi ridicată.

Lidera Aung San Suu Kyi arestată de armată

Liga Naţională pentru Democraţie din Myanmar (NLD) a anunţat luni că lidera Aung San Suu Kyi, arestată de armată, cere populaţiei să nu accepte lovitura de stat organizată de armată şi să protesteze, transmit Reuters şi dpa.

”Acţiunile armatei sunt acţiuni care pun ţara din nou sub dictatură. Le cer oamenilor să nu accepte acest lucru, să răspundă şi să protesteze din toată inima la lovitura de stat comisă de armată”, indică NLD într-o declaraţie în numele lui Aung San Suu Kyi.

Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi l-a instalat în funcţia de preşedinte pe fostul general Myint Swe, a anunţat luni postul de televiziune al armatei birmane, Myawaddy.

Până în prezent, Myint Swe a deţinut funcţia de vicepreşedinte.

Anunţul survine la câteva ore după ce lidera de facto din Myanmar, Aung San Suu Kyi, preşedintele Win Myint, mai mulţi demnitari guvernamentali birmani şi lideri ai unor partide mai mici au fost arestaţi de armată în timpul unor acţiuni efectuate luni dimineaţa devreme în întreaga ţară.

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele