Birchall vorbește despre PSD ca despre Camora italiană. Fostul ministrul știe cum să schimbe legea privind CCR

Trebuie sa facem totusi o distinctie. Sunt si membri CCR care fac cinste CCR-ului.

0

Ana Birchall a prezentat o solutie simpla prin care Curtea Constitutionala poate fi reformata fara a fi nevoie de modificarea Constitutiei. „Putem sa modificam destul de repede, fiind o lege ordinara, legea de functionare a CCR”, spune Birchall.

 

Birchall precizeaza ca prin aceasta lege se poate introduce o clarificare a competentelor CCR, astfel incat sa nu mai faca „analize politice”. O alta prevedere ar putea sa stipuleze ca judecatorilor CCR le este interzis sa fi fost membrii ai vreunui partid politic in ultimii „9 ani, 10 ani, 12 ani”.

“Trebuie sa facem totusi o distinctie. Sunt si membri CCR care fac cinste CCR-ului, dar din nefericire, sunt anumite decizii si aici nu ma ascund sa spun ca din punctul meu de vedere, la momentul acesta, domnul Dorneanu n-ar mai trebui sa fie in functia de presedinte al CCR-ului. Ati mentionat speta Kovesi.

Pai condamnarea Romaniei la CEDO, culmea, din cauza unei decizii a CCR. Deci, daca vrei o credibilizare a CCR-ului, mie mi se parea un gest de minima decenta si respect fata de institutie ca domnul Dorneanu sa-si fi dat demisia in secunda 2 din functia de presedinte al CCR.

Ana Birchall i-a arătat lui Titus Corlățean că nu cunoaște legile României

Asa cum si domnul Tudorel Toader, din punctul meu de vedere, trebuia sa-si fi dat demisia din membru al Comisiei de la Venetia, nu sa astepte sa fie revocat.

Pe langa revizuirea Constitutiei, care, din punctul meu de vedere se impune, dar pentru aceasta trebuie sa ai o anumita majoritate, pentru ca in conditiile actuale, hai sa fim cinstiti, nu cred ca se poate discuta de revizuirea Constitutiei, dar putem sa modificam destul de repede, fiind o lege ordinara, legea de functionare a CCR. Si acolo se pot clarifica competentele. Pentru ca de multe ori, in anumite decizii, CCR-ul si-a extins prerogativele, fara a avea dreptul constitutional sa faca acest lucru.

Sa spunem: CCR-ul are voie sa spuna ‘Este constitutional, nu este constitutional’. ‘Este conflict interinstitutional, nu este’. Nu sa se transforme in analist politic, in comentator, in arbitru intre anumite puteri, ci pur si simplu sa isi faca treaba asa cum spune constitutia. Pentru ca in actualele reglementari, CCR-ul are o putere destul de mare si vedem de multe ori anumite decizii care au anumite semne de intrebare, daca nu sunt mai mult decizii politice sau sunt decizii legale, ca sa vorbim absolut corect.

Eu as spune acolo o prevedere, sa vin in sprijinul oamenilor de bine care doresc depolitizarea CCR-ului. Pai sa punem acolo o prevedere ca nu poti sa fii membru al CCR daca ai fost membru al unui partid politic 9 ani, 10 ani, 12 ani. Sa poti incetul cu incetul sa scoti influenta politicului din CCR.

Nu critic institutia ca atare, dar critic anumite comportamente a unor membri din cadrul CCR. Si se impune o profesionalizare a CCR-ului. Daca va uitati la anumite decizii, anumite opinii, daca ai studiat dreptul, stai uneori si te uiti la deciziile lor si te intrebi ce vor sa spuna“, a declarat Ana Birchall.

Viorica Dăncilă completează dezvăluirile lui Toader. „Întâlnirea în patru a avut loc în Băneasa”

Birchall – accident de mașină pentru că nu a văzut cu ochi buni Secția Specială

Birchall dezvaluie la cate presiuni si amenintari a fost supusa cat timp a fost ministru al Justitiei pentru ca a militat pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Ea a vorbit si despre un accident de masina in care au fost implicati sotul si fiul ei.

„Atatea minciuni se spun in continuare in spatiul public despre mine… De ce? Pentru ca am tinut piept borfasilor. Sunt anumite lucruri pe care nu pot sa vi le spun acum, dar va garantez ca in momentul in care sunt publice le voi face publice. Sunt anumite dosare in care eu, ca ministru al Justitiei, mi-am facut datoria de a respecta legea. Unora nu le convine. Sectia Speciala a fost obsesia unor persoane, de ce obsesia asta cu SIIJ?

 

(…) Masina mea a suferit un accident, partea buna este ca si sotul meu si copilul meu sunt foarte bine. Eu trebuia sa fiu in masina la momentul respectiv, era pe vremea cand eram ministru al Justitiei si erau bataliile alea complicate. Poate ca a fost un simplu accident, dar sa ai dauna totala la o masina destul de solida, un Volvo 4X4, lasa anumite semne de intrebare.

(…) Au fost foarte multe presiuni, inclusiv din zona privata, legata de SIIJ-ul asta. Se pare ca sunt foarte multe interese legate de aceasta sectie speciala. Nu pot sa-mi inchipui de ce mi se dadeau tot felul de telefoane si mi se spunea ‘las-o mai usor cu SIIJ-ul asta’. Nu am lasat-o mai usor”, a declarat Ana Birchall.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele