BNR: Listarea la bursă creşte credibilitatea în faţa bancherilor

0

Listarea la bursă creşte credibilitatea în faţa bancherilor, astfel că dezvoltarea companiilor prin piaţa de capital, accesul la capital de investiţii, dar şi transparenţa ce vine la pachet aduc şi o creştere a capacităţii de finanţare, a accesului la credit bancar, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

 

“Peste 7 milioane de români investesc de fapt la bursă, pentru că o parte din economiile lor pentru pensionare sunt investite în companiile listate la bursă. Mulţi români poate nu îşi dau seama, dar când cumpără unele produse, de exemplu petroliere (Petrom), unele servicii bancare (BRD, Banca Transilvania şi Patria), unele servicii medicale (Medlife) sau de alimentaţie publică (restaurantele KFC), unele utilităţi publice (Electrica, Transgaz, Transelectrica, Romgaz) sau unele servicii de telefonie (Digi), de fapt cumpără de la o companie la care sunt chiar ei acţionari, pentru ca deţin indirect acţiuni prin intermediul fondurilor private de pensii. Educaţia este baza pe care se construieşte viitorul, iar când vine vorba de educaţie financiară BNR este acolo, educă tinerii cu privire la activităţile sale: peste 200.000 de elevi au fost vizitaţi de colegii mei în ultimii cinci ani”, a menţionat Cristian Popa, la dezbaterea lunară “Pulsul Pieţei Financiare”, organizată de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

La rândul său, Dragoş Manolescu, director general adjunct la OTP Asset Management, a precizat că, în această perioadă, a văzut “o întoarcere a fluxurilor de capital către pieţele emergente, iar acest lucru poate fi remarcat şi dacă ne uităm la Bursa de Valori Bucureşti, principalul indice înregistrând o creştere de peste 8% în luna noiembrie”.

“Am observat o reacţie violent pozitivă după toate anunţurile legate de apariţia unui vaccin. În ultimii zece ani, la BVB nu s-a înregistrat în luna noiembrie o creştere atât de mare precum cea din 2020. Totodată, Ministerul de Finanţe a reluat Programul Fidelis, un lucru pozitiv şi pentru bursă. Cei interesaţi îşi deschid conturi la brokeri şi de asemenea pot investi o parte din bani direct în acţiuni. Ne-am dori să vedem o migrare sau cel puţin o diversificare a celor care investesc doar în obligaţiuni, depozite bancare sau titluri de stat şi către zona de acţiuni pentru că, pe termen mediu şi lung, pentru a ‘bate’ inflaţia, acţiunile sunt instrumente care nu trebuie să lipsească din portofoliul investitorilor”, a susţinut Manolescu.

Vezi și BNR acuză PSD de dezinformare cu declarații scoase din context

Pe de altă parte, Cosmin Mizof, Head of Risk Management la Certinvest, este de părere că “e dificil să precizăm ce se va întâmpla anul viitor când facem prognoze privind direcţia pe care o vor urma pieţele.”

“Lucrurile par a urma o traiectorie bună, odată cu veştile îmbucurătoare legate de apariţia vaccinului, dar să nu uităm că în pieţele de capital eşti întotdeauna la o distanţă foarte mică de următorul eveniment neaşteptat. Cred că singurul răspuns pe care îl putem da este diversificarea, să fim disciplinaţi în demersul nostru investiţional, să economisim şi să investim în mod regulat. Vedem în piaţa de capital românească un interes crescut al investitorilor faţă de companii mici sau nou intrate pe bursă. Dacă ne referim la performanţa indicelui BET, observăm că a venit din segmentul companiilor mici unde TeraPlast, Medlife şi Nuclearelectrica ocupă podiumul, cu un procent total de 6% din componenţa indicelui BET. Un risc posibil pentru investitori, important de urmărit, este cum vor reacţiona companiile în momentul în care se va ridica moratoriul existent în prezent legat de plata dobânzilor şi creditelor bancare”, a adăugat el.

Totodată, Irina Răilean, Head of Research la BT Capital Partners, a menţionat că rezultatele financiare aferente trimestrului trei au adus şi surprize pozitive din partea unor companii chiar mai afectate de criză decât se credea iniţial.

“Pentru trimestrul patru ne aşteptăm la o creştere din partea companiilor din sectorul energetic, prezente în număr mare şi în piaţa de capital din România, însă nu la nivelul pre-pandemie. Va exista în continuare presiune pe rezultatele financiare din cauza unui consum mai redus pe fondul restricţiilor de a ieşi la restaurante şi a faptului că în continuare mulţi angajaţi lucrează de acasă”, a subliniat Irina Răilean.

Daniela Şerban, preşedinte & cofondator ARIR, consideră că acest an ne-a arătat că “volatilitatea poate prinde noi dimensiuni şi, dacă o scădere a pieţelor globale cu 30% părea imposibilă la începutul acestui an, februarie şi martie ne-a demonstrat că -30% se poate întâmpla când avem o situaţie de această magnitudine.”

“A fost un an dificil, plin de provocări şi imprevizibil şi singura constantă este că trebuie să economisim sau, şi mai bine, să investim, dacă suntem în această etapă. Singura regulă care se păstrează este să gândim pe termen lung şi să investim constant”, a menţionat Daniela Şerban.

ARIR este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în Noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri,profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi.

Citește și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele