Bogdan Aurescu dicută despre ridicarea vizelor românilor cu secretarul de stat al SUA

0

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo despre mai multe domenii de colaborare dintre cele două țări, inclusiv Parteneriatului Strategic și cooperarea în cadrul NATO.

 

Bogdan Aurescu a argumentat în favoarea accederii României în programul Visa Waiver.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 20 noiembrie 2019, o întrevedere cu secretarul de stat american, Michael R. Pompeo, în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles, aceasta fiind prima întrevedere între cei doi șefi ai diplomațiilor română și americană, de la preluarea mandatului noului Guvern al României. Cu această ocazie, șeful diplomației române a reiterat determinarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Premierului Ludovic Orban și a Guvernului României, precum și a sa personală de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și de a imprima un plus de eficiență cooperării sectoriale cu SUA. (…) Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a argumentat în favoarea accederii României, partener strategic și aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”, se arată într-un comunicat al MAE.

Citește și Pledoaria avocatului pro-infractorul Liviu Dragnea a fost retrasă de la CEDO

Este necesară creșterea prezenţei militare americane în România, „în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre”, potrivit MAE.

„Totodată, a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la București pentru partajarea echitabilă a responsabilităților, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare și participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de Secretarul de stat Pompeo”, mai arată Ministerul.

Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaționalizării celor două memorandumuri de înțelegere semnate recent de România și SUA, în privința cooperării în domeniul nuclear civil și infrastructură 5G.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele