
Statul intervenționist nu este de dorit, însă în toate țările europene există, într-o anumită măsură, intervenții ale statului de natură să corecteze anumite derapaje sau să susțină anumite sectoare
Am discutat cu Bogdan Roșu, managing director Next Capital, despre sprijinul statului român pe care l-a simțit sau ar fi trebuit să îl simtă în toată activitatea sa.
„Sprijinul Statului român l-am simțit în mai multe etape din ultimii 10 ani. În primul rând, în perioada de criză, FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii) a emis garanții pentru IMM-uri, inclusiv start-up-uri, astfel încât creditorii (bănci și IFN-uri) să își poată acoperi parțial riscul asociat creditării acestora. Companiile de profil IMM sunt insuficient capitalizate și nici nu dispun, în general, de garanții materiale, astfel încât, statul a garantat pentru aceștia acoperind între 50% și 80% din valoarea expunerii. Fără sprijinul FNGCIMM, multe dintre creditele acordate după 2008 nu ar fi fost posibile. Next Capital a fost primul IFN care a semnat Convenție de garantare cu FNGCIMM în 2009 și care a și beneficiat de garanțiile pentru IMM-uri.
În al doilea rând, pe faza de creștere economică recentă, statul a sprijinit tinerii pentru a-și găsi primul loc de muncă, acordând angajatorilor un ajutor financiar nerambursabil în acoperirea parțială a salariului acestora (Schema de ajutor “de minimis”).
Similar, pe anumite zone cu șomaj ridicat, statul a înființat și derulează programe similare de sprijinire a investițiilor, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă (HG 332). În plus, pentru anumite categorii de profesioniști (în special din IT), pe care statul dorește să îi rețină în țară pentru a crea o forță puternică în IT, statul acordă stimulente și facilități fiscale semnificative”.
Citește și Daciana Siderache, Calipso: „Calitatea de antreprenor nu se bazează pe ajutorul de la stat”
Lipsa de stabilitate și predictibilitate a fiscalității este o piedică pentru antreprenorii români
Pentru a-i sprijini cu adevărat pe oamenii de afaceri români, statul trebuie:
„Să cheltuie mai puțin pe salarii și ajutoare sociale și să investească mai mult. În sistemul de stat sunt prea multi angajați, prea multă birocrație și prea puține sisteme informatice inteligente care să înlocuiască plimbătorii de hârtii și aplicatorii de ștampile. Suntem la niveluri minime la capitolul investiții, în timp ce cheltuielile cu angajații la stat și cu ajutoarele sociale sunt la niveluri exagerate. S-au tot înființat posturi la stat, iar salariile au crescut. Nu produc suficient toți antreprenorii, cât poate cheltui statul, fără să investească, însă.
O altă mare problemă și pentru actualii antreprenori, dar și pentru potențialii investitori, este lipsa de stabilitate și predictibilitate a fiscalității. Uitați-vă numai câte taxe au fost vehiculate a fi modificate în ultimele luni. Genul acesta de bâjbâială denotă lipsă de profesionalism, dar și un mediu fiscal nesigur pentru țara respectivă. Creșterea taxelor, însă trebuie bine analizată și chibzuită, astfel încât să țină cont de toate implicațiile, nu să fie făcută pripit sau din rațiuni populiste sau pentru a masca incapacitatea statului de a colecta taxele actuale. Trebuie redusă evaziunea fiscală și apoi crescut gradul de colectare a taxelor, nu trebuie suprataxați agenții economici onesti, care plătesc cu greu taxele, numai pentru că este mai ușor să colectezi de la ei”, este de părere Bogdan Roșu.
Este nevoie de programe serioase care să faciliteze accesul antreprenorilor români pe piețe externe, este de părere Bogdan Roșu, managing director Next Capital
„Statul trebuie să înființeze și să deruleze programe serioase pentru a facilita accesul antreprenorilor români pe piețe externe, în special cele din afara UE. În condițiile în care doar 15 % dintre IMM-uri fac export, statul lansează “Programul de internaționalizare”, prin care 500 de IMM-uri (!!!) sunt susținute cu câte 50,000 RON nerambursabili, un nivel derizoriu, jenant. Cu cât exportăm în mai multe țări, în special din afara zonei Euro, cu atât mai bine protejați suntem în eventualitatea unei noi crize financiare, în care zona euro poate fi vulnerabilă”, mai adaugă Bogdan Roșu.
Bogdan Roșu: „Cea mai mare problemă este scăderea continuă a populației active”
Lipsa forței de muncă este o provocare din ce în ce mai mare pentru antreprenorii români care se găsesc în incapacitatea de a pune în practică, în condiții optime, toate proiectele de dezvoltare propuse.
„Sute de mii de oameni pleacă în continuare din țară. Exodul populației active are efecte grave chiar acum, efecte care pe termen lung vor deveni catastrofale coroborat cu evoluția demografica negativă. Ca atare, dacă nu e în stare să rețină forța de muncă românească, atunci statul măcar să faciliteze antreprenorilor români “importul” de forță de muncă din afara țării (atât necalificată, pentru a implementa marile proiecte de infrastructură, dar și calificată, pentru a suplini lipsa de profesioniști în anumite domenii)”, a mai adăugat Bogdan Roșu.
Vezi ce crede și Adina Ionescu, Lemet, despre ajutorul pe care statul ar trebui să îl ofere antreprenorilor români
Mai mulți profesioniști decât politicieni
„Statul trebuie să se depolitizeze, să coopteze mai mulți profesioniști decât politicieni, să găsească și să aplice strategii de dezvoltare durabilă, pe termen lung, pe care să le pună în practică fără să mai schimbe conducerea instituțiilor sau proiectelor atât de des. Trebuie investit în invățământ și sănătate, care pot fi indirect motoarele care vor susține creșterea economică pe termen mediu și lung”, a încheiat Bogdan Roșu
Află care este adevăratul „tezaur ascuns” al României