BOR intră oficial în campania pentru referendum: ”Un act patriotic-național. Trebuie să apărăm darul sacru al vieții în pofida boicotării agresive”

1

Biserica Ortodoxă Română a dat sâmbătă semnalul decisiv pentru credincioși, anunțând că Adunarea Națională Bisericească a decis să îi îndemne pe români să participe la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție și să voteze Da.

”Participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român”, arată un comunicat al Patriarhiei.

Comunicatul face referire și la apelurile pentru boicotarea referendumului, calificându-le drept ”agresive”, precum și la presupuse ”acțiuni de denigrare injustă a referendumului”.

Aceasta este prima pronunțare oficială a conducerii întregii Biserici Ortodoxe Române în favoarea referendumului sprijinit de PSD. Până acum, mai mulți înalți ierarhi ai BOR s-au pronunțat în același sens. De altfel, informațiile publicate de-a lungul timpului arată că preoții ortodocși au contribuit decisiv la strângerea celor 3 milioane de semnături depuse de Coaliția pentru Familie.

Adunarea Naţională Bisericească, structura de conducere a BOR care a luat decizia anunțată azi, este compusă din toţi ierarhii Sfântului Sinod, reprezentanţii clerului şi reprezentanţii credincioşilor mireni din eparhiile Patriarhiei Române.

Apelul integral al Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018:

1) Adunarea Naţională Bisericească, compusă din toţi ierarhii Sfântului Sinod, reprezentanţii clerului şi reprezentanţii credincioşilor mireni din eparhiile Patriarhiei Române, întrunită în şedinţa din 29 septembrie 2018, îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși români să participe la referendum şi să spună DA clarificării textului articolului 48 din Constituţia României privind definirea căsătoriei, adică înlocuirea expresiei confuze: „uniunea liber consimţită între soţi”, cu formularea clară şi precisă: „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

2) Prin această precizare clară şi fără echivoc, în Constituţia României, se afirmă, se apără şi se promovează familia ca instituţie umană fundamentală creată şi binecuvântată de Dumnezeu pentru creşterea şi perpetuarea umanității, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi: „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi!” (Facere 1, 27-28). Această familie bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie a fost binecuvântată şi cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezenţa Sa, a mamei Sale şi a ucenicilor Săi, la Nunta de la Cana Galileii, unde a săvârşit minunea transformării apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11), arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale pentru viaţa Bisericii. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel recomandă ca iubirea mirelui faţă de mireasă să fie asemenea cu iubirea lui Hristos faţă de Biserică (cf. Efeseni 5, 22-25, 32).

3) Familia binecuvântată de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciprocă şi a da naştere la copii, este izvor de viaţă pentru fiecare popor şi pentru întreaga umanitate. Prin urmare, participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere.

4) Cuvântul „referendum” înseamnă: „consultare directă a cetăţenilor chemaţi să se pronunțe prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general” (DEX). Aşadar, participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român. De fapt, în articolul 2 din Constituţia României se precizează că prin referendum se exprimă suveranitatea naţională a României.

5) În pofida multor acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor.

Să cinstim, aşadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget şi acţiune naţională în apărarea familiei creştine şi a viitorului poporului român!

Preşedintele Adunării Naţionale Bisericeşti

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Citește și Coca-Cola, mesaj anti-referendumul pentru familie: ”Noi nu vedem nicio diferență”

De Vlad Mitu

1 comentariu

  1. Recomand ca după referendum să facem un sondaj!!! Implicarea politică a BOR va duce Biserica noastră Națională la cel mai de jos nivel al încrederii oamenilor!!! Mai bine acești 45 de milioane de euro care se cheltuiesc cu referendumul se duceauîn două direcții: 1.terminarea Catedralei Neamului sau 2. Către toți copiii care sunt instituționalizați neavând tată și mamă(creare unor condiții superioare de viață, asigurarea unei educații patriotice și a unor legături de perspectivă pentru tot parcursul vieții lor)

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele