BPN, PNL: Orban Prim-minitru, Cîțu Șef la Senat sau Cîțu Prim-ministru, Orban la Cameră

1
- Reclama -

Liderii PNL, reuniți miercuri seară în ședința Biroului Politic Național (BPN), au votat în unanimitate ”flexibilizarea” mandatului de negociere pentru formarea coaliției de guvernare, oferindu-i lui Ludovic Orban libertatea de a merge la discuțiile cu USR Plus șu UDMR cu două variante:

 

1. șefia guvernului pentru Orban și președinția Senatului pentru Cîțu, ceea ce înseamnă că revine USR Plus Camera Deputaților

2. Cîțu prim-ministru și Orban șef la Cameră

Au declarat surse participante la ședință

- Reclama -

Vezi și Iohannis așteaptă un nume de premier de la PNL, Cîțu, Orban…

Propunerea de extindere a mandatului de negociere a fost făcută de Ludovic Orban, după ce săptămâna trecută BPN votase ca la discuțiile cu USR Plus și UDMR liberalii să ceară șefia guvernului pentru Florin Cîțu și președinția Camerei pentru Orban.

Negocierile s-au blocat însă în weekend, după ce cei USR Plus nu au acceptat ca liberalii să ia și funcția de prim-ministru și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, cerându-le celor de la PNL să aleagă una dintre cele două poziții.

Ludovic Orban s-a repliat și le-a propus marți partenerilor de viitoare coaliție să îl susțină pe el pentru funcția de prim-ministru, promițându-le în schimb celor de la USR Plus șefia Camerei Deputaților. Ca variantă de ”exit onorabil” pentru Florin Cîțu, care ar fi la a doua retragere din calitatea de candidat la funcția de premier, Orban i-a propus să preia șefia Senatului.

Liderii USR Plus au anunțat însă, cu puțin înaintea ședinței BPN a PNL că nu sunt de acord cu varianta ca Ludovic Orban prim-ministru.

Vezi Cîțu este încă propunere de Premier. Cioloș pare că-l sprijină

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că el va desemnat pentru funcția de premier acea persoană care are sprijinul PNL, USR Plus și UDMR, indiferent dacă este vorba despre Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

O nouă rundă de discuții între cele trei partide este programată pentru joi.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele