Brexitul va fi gata în septembrie

0

Boris Johnson solicită Uniunii Europene un acord de comerţ după modelul canadian dar va renegocia în iunie şi se pregăteşte pentru o ieşire “ordonată” din perioada de tranziţie, scrie The Guardian.

Stabilindu-şi mandatul de negociere pentru discuţiile cu UE, Downing Street a transmis că vrea “libertate de reglementare” din partea UE şi nu va accepta niciun rol pentru Curtea europeană de justiţie (ECJ) în mecanismele de soluţionare a litigiilor.

Guvernul a afirmat că speră să obţină “deplinul acord” al unei înţelegeri în iunie cu scopul de a-l finaliza până în septembrie.

Dar a precizat că, dacă nu vor fi înregistrate suficiente progrese până în iunie, atunci guvernul “va fi nevoit să decidă dacă atenţia Regatului Unit trebuie să se îndepărteze de la negocieri şi să se concentreze numai pe continuarea pregătirilor interne pentru a ieşi din perioada de tranziţie în mod ordonat”.

Solicitările Regatului Unit sunt în contradicţie cu cele ale UE, care doreşte un anumit grad de aliniere normativă a reglementărilor, cu opţiunea de a impune tarife dacă una dintre părţi renunţă. De asemenea, ar dori un rol pentru ECJ.

Citește și: Iohannis: „Răspândirea de știri alarmiste sau de știri false poate genera o epidemie de panică”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele