Bursa de Valori și-a majorat profitul cu 89% anul trecut

0

 

Bursa de Valori București a raportat, în 2017, un profit net preliminar de 14,6 milioane lei, în creștere cu 89% față de 2016. Pentru BVB, anul trecut a reprezentat unul dintre cei mai dinamici ani din istorie, ca urmare a listării a patru companii private pe piața principală a BVB și a creșterii activității pe segmentul de obligațiuni corporative, conform analizei Tradeville pe care o redăm în continuare.

De asemenea, în decembrie 2017, a fost admisa fuziunea dintre BVB și SIBEX, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să se deruleze procesul efectiv de fuzionare. Ca urmare a intensificării activității, compania a înregistrat o creștere a veniturilor operaționale de 20,5%, până la 38,05 milioane lei, în timp ce cheltuielile operaționale s-au majorat cu 13%, până la 28,8 milioane lei, evoluția lor fiind influențată de creșterea cheltuielilor cu personalul cu 4,5%, până la 16,3 milioane lei și de creșterea „Altor cheltuieli operaționale” cu 27%, până la 9,6 milioane lei, acești factori conducând la înregistrarea unui profit operațional de 9,23 milioane lei, în creștere cu 52,8% față de anul precedent.

La nivelul rezultatului financiar, compania a înregistrat un profit de 2,06 milioane lei, în scădere față de anul precedent cu 17,6%. Veniturile financiare sunt reprezentate în mare măsură de dobânzile aferente plasamentelor în titluri de stat și depozite bancare ale grupului, dar și de activele financiare disponibile pentru vânzare. De asemenea, finalizarea fuziunii BVB-SIBEX, a condus la înregistrarea unui câștig din achiziție de 2,88 milioane lei și la diminuarea impozitului pe profit, ca urmare a utilizării unei părți semnificative din pierderea fiscală raportată de SIBEX, având un efect pozitiv asupra rezultatului exercițiului financiar încheiat la 31 decembrie 2017.
Pentru actorii pieței de capital, anul 2017 a fost caracterizat ca un maraton în procesul de pregătire și conformare a activității la normele MIFID 2, ce au intrat în vigoare de la 3 ianuarie 2018.

În serviciul financiar al anului trecut, BRK Financial Group a raportat o pierdere de 4,77 milioane lei, în creștere cu 165% față de anul precedent. Deși „Veniturile din comisioane” au crescut cu 80% față de 2016, până la 4,56 milioane lei, veniturile totale au înregistrat o ușoară scădere de 1%, ca urmare a diminuării „Câștigurilor nete financiare altele decât dividende” cu 31%, până la 4,55 milioane lei și a „Veniturilor financiare din dobânzi” cu 18%, până la 580.700 lei, cele doua elemente deținând o pondere de peste 50% în structura veniturilor.

Cheltuielile operaționale au crescut cu aproximativ 24% până la 14,96 milioane lei, evoluția lor fiind influențată de majorarea cu 10% a „Cheltuielilor cu personalul” până la 4,66 milioane lei și recunoașterea pierderilor aferente activelor financiare provenite în urma reevaluării, în valoare de 4,39 milioane lei, în creștere cu 45,3% față de anul anterior, evoluția contrară a elementelor de venituri și cheltuieli influențând negativ rezultatul exercițiului financiar.

În continuare, compania are în față o serie de obstacole, de la riscul reputațional generat de amenzile importante primite de la ASF în anul 2017 și până la autorizarea unui nou director general, candidatura lui Grigore Chiș fiind respinsă recent de către ASF.

Transilvania Broker

Transilvania Broker de Asigurare, unul dintre primii trei brokeri de asigurare din România, a raportat un profit net preliminar de 3,518 milioane lei, în creștere cu 15,3% față de anul 2016. Pentru piața de asigurări, 2017 a fost marcat de scăderea comisioanelor oferite de către asiguratori la încheierea polițelor RCA, măsură ce a afectat veniturile încasate din acest segment de activitate, care deține o pondere importantă pentru majoritatea brokerilor de asigurare. Pentru a diminua posibilele efecte negative, compania a luat măsuri de restructurare a portofoliului, obținând un comision mediu de 15,8%, situat peste media pieței. În 2017, compania a recunoscut creșteri semnificative ale unor clase de asigurări facultative: creștere de 402% a  asigurărilor de sănătate și creșterea de 124% a asigurărilor de viață.

La nivelul veniturilor, compania a înregistrat o scădere de 14%, până la 53,8 milioane lei, ca urmare a diminuării comisioanelor aferente polițelor RCA, însă costurile operaționale s-au redus cu 15,4%, până la 49,81 milioane lei, (evoluția pozitivă fiind determinată de diminuarea comisioanelor plătite), generând un rezultat operațional de 4,095 milioane lei, în creștere cu 13,36%.

Față de 2016, deși la nivelul pieței s-au produs schimbări din punct de vedere al reglementărilor care ar fi putut să afecteze performanța companiei, TBK a înregistrat o îmbunătățire la nivelul indicatorilor de profitabilitate: marja de profit net a fost de 6,54% (față de 4,88%), marja profitului operațional a fost de 7,61% (față de 5,78%). La nivelul indicatorilor de lichiditate, compania a înregistrat o evoluție nefavorabilă: lichiditatea generală a fost de 1,45 (față de 1,99), lichiditatea imediată a fost de 0,84 (față de 1,09).

Sursa: Bursa de Valori și-a majorat profitul cu 89% anul trecut

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele