CA al BNR a votat impunerea unui grad maxim de îndatorare de 40% pentru creditele în lei

Informateca

 

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a votat azi noul regulament privind impunerea unor grade maxime explicite de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice, o premieră după anul 2007, și care va afecta atât creditele ipotecare, cât și pe cele de consum.

Gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro, indiferent de destinația creditului, consum sau ipotecar. În cazul creditelor ipotecare pentru achiziția unei locuințe, gradul maxim crește cu 5 puncte procentuale în situația în care debitorul nu are sau nu a avut altă locuință proprietate personală. Pragurile nu sunt aplicabile în cazul refinanțărilor.

Băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) pot să depășească această limită pentru debitorii cu venituri mai mari decât salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentând 15% din creditele acordate în trimestrul anterior.

Situația creditelor din această categorie se calculează și se raportează trimestrial. Excepția nu se aplică creditelor de peste 250.000 de euro, echivalent în lei. Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor.

Noul regulament va intra în vigoare din ianuarie 2019

Noulregulament, care modificăregulamentul 17 din 2012 șiestediscutatînBNR de circa doi ani, va intra învigoare de la 1 ianuarie 2019.

BNR a introdus, pentru prima dată, limitări explicite ale gradului de îndatorare în 2004, de 30% pentru creditele de consum și de 35% pentru cele imobiliare, precum și un nivel minim al avansului pentru creditele imobiliare de 25%. În toamna anului 2005, prevederea a fost extinsă la și la împrumuturile de la IFN, dar gradul de îndatorare a fost ridicat la 40% din venitul disponibil, indiferent de natura creditului.

Citeste si...  Bode: Avem 134 de kilometri de şantiere de autostrăzi şi drumuri expres deschise

Sursa: CA al BNR a votat impunerea unui grad maxim de îndatorare de 40% pentru creditele în lei


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *