FMI anticipează o înrăutăţire a perspectivei economiei globale

0

Fondul Monetar Internaţional îşi va reduce săptămâna viitoare prognoza privind o creştere a economiei globale de 2,9% în 2023, a declarat joi directorul general Kristalina Georgieva, invocând riscuri în creştere de recesiune şi instabilitate financiară.

 

Georgieva a spus că perspectivele pentru economia globală ”devin mai întunecate”, având în vedere şocurile cauzate de pandemia de Covid-19, invazia Rusiei în Ucraina şi dezastrele climatice de pe toate continentele şi că s-ar putea înrăutăţi.

”Ne confruntăm cu o schimbare fundamentală în economia globală, de la o lume cu o relativă predictibilitate… la o lume cu mai multă fragilitate – o incertitudine mai mare, o volatilitate economică mai mare, confruntări geopolitice şi dezastre naturale mai frecvente şi devastatoare”, a spus ea într-un discurs la Universitatea Georgetown.

Georgieva a spus că vechea ordine, caracterizată prin respectarea regulilor globale, rate scăzute ale dobânzilor şi inflaţie scăzută, face loc uneia în care ”orice ţară poate fi deviată de pe direcţia normală mai uşor şi mai des”.

Ea a spus că toate economiile mari ale lumii – Europa, China şi Statele Unite – încetinesc acum, ceea ce reduce cererea de exporturi din ţările emergente şi în curs de dezvoltare, deja puternic afectate de preţurile ridicate ale alimentelor şi energiei.

FMI îşi va reduce prognoza de creştere pentru 2023 de la 2,9%, a patra revizuire descendentă din acest an, când va publica Perspectiva economică mondială săptămâna viitoare, a spus ea.

Abuzurile unor preoți schimbă modul în care se va face spovedania

Fondul va lăsa neschimbată prognoza actuală pentru o creştere de 3,2% în 2022, a spus ea, fără să ofere niciun număr pentru noua prognoză pentru 2023.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele