Candidatul României la funcția de comisar va fi audiat în Parlamentul European pe data de 14 noiembrie

0

Candidatul României la funcția de comisar va fi audiat în Parlamentul European pe data de 14 noiembrie, au declarat pentru G4Media surse din comisia pentru transporturi, care a stabilit calendarul audierii. Decizia a fost comunicată miercuri dimineață coordonatorilor.

După respingerea Rovanei Plumb și a lui Dan Nica, guvernul Dăncilă  l-a propus pe Victor Negrescu, însă și această variantă a picat după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că n-a fost consultat în privința nominalizării.

Guvernul Orban a declarat că printre priorități se numără trimiterea unei noi propuneri de Comisar la Bruxelles.

Comisia Ursula von der Leyen ar fi trebuit să își înceapă mandatul încă din data de 1 noiembrie, însă calendarul a fost întârziat de respingerea candidaților Franței, Ungariei și României. Între timp, Franța și Ungaria au trimis noile propuneri, urmând ca și noul guvern să trimită un nou nume după ce precedentele trei nominalizări din partea guvenului Dăncilă au fost respinse de Ursula von der Leyen.

Nu e clar pe cine va propune România, dat fiind că pentru a asigura echilibrul de gen în noua Comisie, Ursula von der Leyen ar dori candidat femeiei. Cele mai vehiculate nume în prezent sunt europarlamentarii Adina Vălean și Siegfried Mureșan (PNL).

Liderul grupului Socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie, transmite Politico.

Avertismentul lui Iratxe García (eurodeputată din Spania) a apărut într-o dezbatere desfășurată miercuri seară cu președintele ales al Comisiei Europene.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele