Fructele proaspete şi carnea de porc s-au scumpit cel mai mult în noiembrie, comparativ cu octombrie, preţurile lor crescând cu 4,33% şi, respectiv, cu 2,34%, şi doar citricele s-au ieftinit, cu 4,96%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date miercuri publicităţii.
Preţul ouălor a crescut în octombrie cu 1,83%, cel al preparatelor din carne cu 1,17%, iar fasolele boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cu 1,68%.
Toate preţurile la alimente au crescut în noiembrie, singurele scăderi uşoare fiind înregistrate, exceptând citricele, la categoriile „legume şi conserve de legume”, cu 0,4%, ”alte legume şi conserve de legume” – 0,47% şi „fructe şi conserve din fructe” – 0,08%. Deşi raportat la luna octombrie cartofii s-au scumpit în noiembrie doar cu 0,74%, faţă de sfârşitul anului trecut (decembrie 2018) preţul acestora a urcat cu 20,68%. Creşteri foarte mari de preţuri faţă de sfârşitul lui 2018 s-au înregistrat şi la categoriile „citrice şi alte fructe meridionale” – cu 18,96%, „fructe şi conserve din fructe” – cu 15,93%, fructe proaspete – cu 14,63%, carne de porc – 8,24%, preparate din carne – 5,83%, făină – 5,18%, conserve din carne – 4,52%. Pe ansamblu, în noiembrie, alimentele s-au scumpit cu 4,2% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,43% comparativ cu luna precedentă.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, o ieftinire mai consistentă a fost la energia termică, de 1,55%. Scumpiri s-au înregistrat la majoritatea categoriilor, însă sub 1%.
Citește și: Sebastian Burduja a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor