Carrefour va extinde programul de plata cu PET-ul

0

Carrefour a lansat, în București, la începutul lunii iulie un program-pilot intitulat “Punem preț pe plastic”, prin intermediul căruia clienții puteau duce la magazin o sticlă PET, primind în schimb legume sau fructe produse de fermieri din Români. Pentru că rezultatele acestei campanii au fost surprinzător de pozitive retailerului, în această vară și începutul toamnei, programul se va extinde în alte cinci orașe din România.

„Inițial, în Carrefour Băneasa, trebuia să avem o săptămâna acest program, însă, la cererea clienților, l-am mai prelungit cu încă o săptămâna (9-21 iulie). În cele două săptămâni am strâns peste 25.000 de PET-uri și am dat la schimb 6 tone și jumătate de legume și fructe, cele mai căutate fiind vinețele, ardeii kapia și varza”, a declarat Felician Cardos, Manager Mediu Carrefour România, într-un interviu acordat Wall-Street.

„Acum suntem în plin proces de selecție al celor cinci orașe în care vom aduce acest program de plată cu PET-uri. În funcție de succesul de acolo, vom decide durată – o săptămâna sau mai mult”, a mai adăugat reprezentantul Carrefour România.
Acesta a mai spus că, în timpul campaniei desfășurată în Carrefour Băneasa, parcarea centrului comercial era mult mai curată, oamenii strângând toate produsele din plastic pentru a le valorifică. „În Băneasa, am identificat două tipuri de oameni: cei care veneau pentru recompense, dar și cei care fac asta din responsabilitate față de mediul înconjurător”.

Programul lansat de Carrefour conține activități concrete pentru reducerea, refolosirea și reciclarea plasticului și a altor deșeuri. Potrivit reprezentanților Carrefour, în 2018, românii au reciclat aproape 200 de tone de plastic prin intermediul stațiilor SIGUREC și au cumpărat 20 de milioane de pungi biodegradabile.

Este bine cunoscut că plasticul are efecte dezastruoase pentru mediu, astfel că multe țări și orașe din lume interzic sau limitează foarte mult folosirea materialelor din plastic.

 • un PET se descompune în circa 1000 de ani
 • un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreagă lume/minut
 • n ultimii 70 de ani, în lume au fost produse 8,3 miliarde de tone de plastic
 • la nivel mondial, se vând 2 milioane de pungi de plastic/minut
 • 100 de kg de plastic se devarsa în ape/minut
 • în oceane sunt circa 500.000 de tone de plastic, iar până în 2025 se estimează că va fi
 • mai mult plastic decât peste în oceane
 • o pungă de plastic este folosită, în medie, doar 12 minute
 • 50% din plasticul folosit este de unică folosință
 • plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an
 • o persoană consumă anual 70.000 microplastice

Citește și Cluj-Napoca: Bani pentru bone de la primărie

Sursa: Wallstreet.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele