“Cartel Alfa”: Adoptarea OUG privind liberalizarea totală a pieţei gazelor de la 1 aprilie va avea efecte negative în mediul de afaceri şi asupra populaţiei

0
- Reclama -

Confederaţia Sindicală “Cartel Alfa” susţine că adoptarea în Parlament a OUG 64/2016, privind liberalizarea totală a pieţei gazelor de la 1 aprilie, în forma propusă de Guvern va avea efecte negative atât în mediul de afaceri, cât şi asupra populaţiei. Sindicaliştii cer ca gazul provenit din producţia internă să fie tranzacţionat pe bursă, pentru că vânzarea directă pentru consumatorii industriali poate crea premise pentru speculaţii şi monopol, iar pentru populaţie să se păstreze reglementările tarifare până în anul 2021, aşa cum România s-a angajat faţă de Comisia Europeană.

De la 1 aprilie 2017, preţul gazelor vândute de producătorii interni se vor liberaliza. In şedinţa Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputatilor care a avul loc în această săptămână s-a discutat amendarea OUG 64/2016 care aduce o serie de modificări legii gazelor. România este unul dintre marii producatori de gaze naturale din UE şi nu există nicio obligaţie de a creşte preţurile, ci doar obligaţia de a realiza interconectarea cu celelalte ţări din UE şi de a avea mecanisme transparente de stabilire a preţului gazului”, a declarat, vineri, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Confederaţia sindicală consideră că adoptarea OUG 64 în forma propusă de Guvern va genera efecte negative atât în mediul de afaceri, cât şi asupra populaţiei.

“Solicitarea partenerilor sociali este ca gazul provenit din producţie internă să fie tranzacţionat pe bursă în aşa fel încât preţul să se formeze pe baza cererii şi a ofertei. Pe baza experienţei de la tranzacţionarea energiei electrice, se poate anticipa că rezultatul va fi scăderea preţului la gaz”, a spus Bogdan Hossu.

Liderul sindical susţine că vânzarea directă pentru consumatorii industriali, prin contracte bilaterale, aşa cum solicită reprezentanţii producătorilor de gaz şi ai distribuitorilor, “va crea premisele pentru speculaţii şi monopol”.

“Se poate spune că între reprezentanţii consumatorilor, care doresc ca tranzacţionarea întregii producţii de gaz să se realizeze în mod transparent pe bursă, şi reprezentanţii celor care îl vând şi care doresc tranzacţionarea pe bursa doar a unei părţi nu s-a ajuns la un punct comun.

- Reclama -

În concluzie, CNS Cartel ALFA susţine demersul Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor de modificare a OUG 64/2016, în sensul tranzacţionării întregii cantităţi de gaz produse în România şi cele importate, în mod transparent şi nediscriminatoriu, pe bursă, iar pentru populaţie să se păstreze reglementările tarifare la gaz cât şi la agentul termic, până în anul 2021, aşa cum România s-a angajat faţă de Comisia Europeană”, a mai spus Bogdan Hossu.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din 2016 prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale pentru populaţie începând cu 1 aprilie 2017.

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom şi Romgaz, susţin liberalizarea pieţei.

Furnizorii spun însă că, odată cu liberalizarea pieţei, preţul va creşte exponenţial.

De cealaltă parte, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susţin că, după simulările efectuate, creşterea preţului va fi cuprinsă între 1% şi 7%.

De la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.

Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale, a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

”De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64, care este în dezbatere în Parlament, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. Asta înseamnă că de la 1 aprilie nu mai există preţ reglementat pentru producţia de gaze naturale, rămânând reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, tarifele de furnizare şi elemente care sunt considerate monopol natural”, a mai spus Havrileţ.

Legislaţia actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a preţurilor pentru populaţie.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele