pensie

Câți bani trebuie să pui deoparte lunar pentru a avea o pensie de 1.000 de euro pe lună

D. A.

Dacă nu ai parte de o pensie specială, trebuie să îți faci un plan de economisire cât mai devreme. În funcție de vârsta pe care o ai, trebuie să economisești mai mult sau mai puțin în fiecare lună. Când vorbim de economisire, nu ne referim la strângerea banilor într-un cont curent, ci în diverse alte instrumente precum acțiuni, aur, obligațiuni.

Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, fiind vorba de calcule pe baza randamentelor trecute, astfel că nu reprezintă o garanție pentru viitor.

Investitorii recomandă întotdeauna diversificarea, adică nu investiția într-un singur instrument/produs, ci în mai multe, pe diferite clase de risc. Fiecare persoană este diferită, așa că unele sunt mai dispuse spre risc, altele mai puțin.

Să spunem că ai 20 de ani și intri acum în câmpul muncii. Știi că, în teorie, te pensionezi la 65 sau 67 de ani, dacă ești fată sau băiat. Asta dacă nu se va mări vârsta de pensionare. Te gândești, poate, că îți dorești o pensie de 1000 euro/lună pentru încă 15 ani după ce ai devenit pensionar.

În primul rând, trebuie să nu îți consumi tot salariul. Dacă economisești 22 euro/lună pe care îi plasezi în acțiuni americane (circa 25 de dolari), atunci vei putea avea 1000 euro/lună la bătrânețe. A fost calculat luând în considerare că, în ultimii 33 de ani, randamentul anual al acestor acțiuni (S&P 500) a fost de circa 9%.

    Forumul de Securitate de la Kiev: „Rusia nu se opreşte la teritoriile deja ocupate, pregăteşte un război continental“

Dacă mergi pe acțiuni internaționale (MSCI EAFE Index), acestea au avut randamente anuale de 6,8%. Astfel, trebuie să economisești 46 euro/lună (circa 52 dolari).

Citeste si...  Guvernul a atestat noi staţiuni turistice de interes naţional

Aurul a avut un randament de 4,7%, astfel că vei avea nevoie de 88 euro/lună investiți.

Dacă decizia este de a investi pe bursa românească (BVB), randamentul anualizat pe ultimii 10 ani ar fi de circa 11,7%, pe indicele principal (în euro). Astfel, circa 8-9 euro lunar ar fi de ajuns. Nu am inclus dividendele. Bineînțeles, dacă te pensionezi în an de criză, vei scoate mai puțin decât ai anticipat, la fel și în ceea ce privește bursele externe.

Un depozit la bancă te va chinui mult dacă ai o dobândă, să spunem, de 2% anual. Ei bine, 194 de euro pe lună ar fi nevoie să pui deoparte.

Avem administratori de fonduri de investiții în România care oferă acces pe piețele de obligațiuni în euro. Astfel, la unii dintre aceștia, randamentul anual pe ultimii 10 ani a fost de 6-7%. Astfel, ar fi nevoie de circa 46 euro/lună.

Dacă alegi să pui banii „la ciorap”, atunci 319 euro pe lună ar fi de ajuns.


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *