
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat că, în cazul în care la audierile miniştrilor Muncii şi de Externe de joi din comisiile de specialitate ale acestui for legislativ vor rezulta „lucruri mult mai grave” în legătură cu plecarea românilor la muncă în străinătate în condiţii de pandemie, se poate ajunge la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a analiza detaliile acestor plecări.
El a precizat că a aflat din spaţiul public că ar exista acorduri între statul român şi cel german referitoare la muncitorii români plecaţi la muncă în Germania.
Demersul PSD-istului Cazanciuc duce într-o zonă politică inutilă nevoia multor români de a merge la muncă, pe bani buni, în Vestul Europei, chiar și în plină pandemie. Senator și când penalii din partidul său, grupați în jurul infractorului Liviu Dragnea, încercau – și au reușit parțial – să zădărnicească lupta anti-corupție, nu a cerut comisie specială atunci când era nevoie.
Robert Cazanciuc nu are nicio problemă – cel puțin la nivel declarativ – cu legea folosirii limbii maghiare în zonele unde sunt mai mult de 20% etnici maghiari, trecută cu brio de comisia colegului său din PSD, Șerban Nicolae.
Domnul, ajuns șef pe Senat într-un moment în care grupare politică care deține majoritatea în Parlament nu mai are legitimitate, ar trebui să intre pe zecile de grupuri de Facebook cu oameni care muncesc în Germania, Italia sau Spania etc. pentru a afla cât de tare vor aceștia să plece acolo, pentru bani, pentru altă viață.
Nu este neapărat reprezentativ pentru milioanele re români care au plecat la muncă în Europa, dar unul dintre cei plecați a comentat: ”Ma duc la muncă cinstită, bani cinstiți în Germania, de mulți ani. Io nu sunt ca ie, un atârnător”.
Cazanciuc vrea miniștrii la audieri
„Acordurile trebuie să fie făcute publice. Românii trebuie să ştie cine a negociat, cum şi ce s-a negociat şi cine a avut mandat să negocieze. Miniştrii de Externe şi Muncii au ocazia ca într-un cadru oficial să clarifice dacă statul român a negociat ceva, în ce condiţii a negociat, care sunt limitele de protecţie pentru românii din străinătate. Dacă din aceste audieri rezultă şi lucruri mult mai grave, dacă o să iasă că românii nu sunt deloc protejaţi acolo, evident că se poate ajunge la o comisie de anchetă care să intre în detaliile ajungerii românilor în străinătate, condiţiile în care sunt nevoiţi să muncească acolo, condiţiile în care sunt protejaţi şi mai ales condiţiile în care oamenii aceia vor trebui să vină din nou acasă. Pot să vină acasă? Sunt într-o formă de carantină?”, a afirmat Cazanciuc, luni, după Biroul permanent al Senatului.
El a explicat că acei români au ajuns în Germania „foarte rapid”, în pofida restricţiilor impuse în condiţii de pandemie.
„Asta înseamnă că cineva s-a preocupat să aibă un traseu cât mai rapid. Este foarte bine dacă era nevoie, dar să fie rapid şi în siguranţă”, a adăugat Cazanciuc.
Biroul permanent al Senatului a decis luni că miniştrii Afacerilor Externe şi Muncii, Bogdan Aurescu şi Violeta Alexandru, vor fi audiaţi joi în Comisiile reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă ale Senatului, în legătură cu situaţia românilor plecaţi la muncă în străinatate în perioada pandemiei.