Raport: Schweighofer continuă să taie copaci din parcurile naţionale ale României

Alexandru Ionescu

Un raport al Agenţiei americane pentru Investigaţii de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), prezentat marţi, susține că  Holzindustrie Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naţionale ale României.

Potrivit raportului intitulat „Jaful pădurilor din România”, furnizorii firmei Schweighofer exploatează peste 50 de zone din două parcuri naţionale din nordul României. În ultimul an şi jumătate, arată realizatorii raportului, au fost transportaţi peste 35.000 de metri cubi de lemn din aceste zone.Unul dintre depozitele care furnizează lemn către Schweighofer este compania românească Frasinul, care vinde lemn din patru depozite de lângă parcurile naţionale Rodna şi Călimani.

„Compania a făcut numeroase afirmaţii înşelătoare cu privire la capacitatea sa de a-şi monitoriza lanţul de aprovizionare, în special referindu-se la sistemul său de monitorizare prin GPS, Timflow. Companie pretinde că fiecare camion care livrează lemn la gaterele companiei este prevăzut cu un dispozitiv GPS care dovedeşte cu precizie locul de încărcare al buştenilor. Cu toate că acest lucru este adevărat, locul de încărcare pentru aproape jumătate din aceste transporturi este doar un depozit de buşteni, lucru care nu ajută compania să cunoască efectiv pădurea de origine a buştenilor respectivi”, scrie în raport.

Realizatorii studiului mai spun că au verificat numerele de înmatriculare ale camioanelor care au intrat în fabricile companiilor Kronospan şi Egger, două dintre cele mai mari companii producătoare de cherestea din România, ambele austriece şi cu legături de afaceri cu Schweighofer. Pe durata a cinci ore de supraveghere, au fost înregistrate 137 de camioane care au intrat în fabrica Kronospan din Sebeş, dintre acestea 86 erau acoperite, 19 erau încrăcate cu resturi lemnoase, alte 30 erau încărcate cu buşteni întregi. 22 dintre aceste camioane veneau direct de la locurile de încărcare din pături, în timp ce alte opt veneau de la depozite. 18 erau înregistrate ca transportând buşteni pentru lemn de foc, în timp ce alte 12 transportau buşteni cu calitate standard. Cele mai multe dintre camioanele care transportau lemn tocat şi camioanele acoperite nu erau înregistrate.

Citeste si...  Pleacă Irimescu, vine Stănescu, cel mai probabil

Realizatorii raportului solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătăţirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informaţii la dispoziţia publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale şi corupţiei şi oprirea tăierilor comerciale în parcurile naţionale.

Citește și:Darius Vâlcov: Pensiile se vor dubla, se vor construi 3 autostrăzi, gazele se vor ieftini cu 20%


Distribuie articol:
2 Comments
  • Holzindustrie Schweighofer anunță îmbunătățirea constantă a sistemului robust de due diligence pentru livrarea de material lemnos în România. În acest sens, compania este deschisă colaborării cu organizațiile non-guvernamentale.
    • Angajamentul voluntar de a nu achiziționa lemn din parcurile naționale, chiar dacă exploatarea este permisă în zonele tampon ale acestora
    • Sistemul Timflow, de urmărire a lemnului prin GPS, monitorizează în mod transparent lanțul de aprovizionare
    • Sistem strict de due diligence pentru depozitele de buștean – proiecte pilot pentru o transparență consolidată
    • Holzindustrie Schweighofer prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din România; compania importă 60% din consumul său intern din alte țări

    Mai multe detalii, în comunicatul de presă: https://www.schweighofer.at/fileadmin/files/all_ro/Press_ro/17072018_Holzindustrie_Schweighofer_Constant_improvement_of_DDS_RO.pdf

  • cu toate astea lemnul furat din paduri seculare e comercializat de voi! aceasta companie trebui inchisa iar managerii, romani sau austrieci, trebuie pusi dupa gratii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *