Formularul de localizare a pasagerilor necesar și în România

Stefan Alexiu

Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) este noua formalitate care trebuie respectată și în România. Formularul trebuie completat de toate persoanele care vin în România, indiferent de țara din care provin.

Noile reguli de acces în România au fost anunțate de autorități ca urmare a amenințării cu noua mutație Omicron și a aparției primelor cazuri cu această infecție pe teritoriul țării noastre.

Ce este formularul de localizare a pasagerilor

Formularul de localizare a pasagerilor, prescurtat PLF este un document utilizat de mai multe țări prin care autoritățile sanitare să poată să urmărească dacă persoanele respective sunt expuse unei boli infecțioase în timpul călătoriei cu avionul, vaporul (croazieră sau feribot), dar și cu autobuzul sau trenul.

Informațiile pe care călătorii le furnizează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a contacta rapid călătorii, cu scopul de a proteja sănătatea călătorilor și a contacților acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a unei bolii infecțioase, potrivit explicațiilor oficiale regăsite pe platforma euplf.eu.

Vezi și Italia impune restricții severe anti-Covid-19, printre care un „super certificat verde”

Țările care implementează în prezent permit prezentarea acestui document atât pe hârtie, cât și completat în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).

Mulți români care au călătorit în interiorul statelor UE sunt familiari cu acest PLF, în special turiștii care au optat pentru o vacanță într-una din destinațiile din Grecia, în 2021.

Când va intra în vigoare PLF-ul în România

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății a anunțat într-o ședință comună cu Raed Arafat, șeful DSU că Passenger Locator Form (PLF) va intra în vigoare și pe teritoriul României începând cu data de 20 decembrie 2021.

Citeste si...  Ministrul ucrainean de externe îi sfătuiește pe negociatori să nu „mănânce sau să bea” când negociază cu Rusia

Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *