Ce bancă dispare din România. Românii trebuie să știe ce se întâmplă cu banii lor

0
- Reclama -

Piața bancară din România suferă transformări majore pe timp de criză economică și nu este o surpriză că unele bănci vor dispărea complet.

La doar cinci ani de la achiziție, fondul american de investiții JC Flowers face eforturi pentru a vinde First Bank România. Tranzacția este evaluată la aproximativ 150 de milioane de euro și deja s-au desfășurat discuții cu mai mulți potențiali cumpărători, scrie playtech.ro

Ca referință, dacă numele îți este străin, JC Flowers are o lungă tradiție de a cumpăra bănci aflate în dificultate, doar pentru a le pune pe roate și, ulterior, a le vinde.

Ce se întâmplă cu First Bank România

De ceva timp, JC Flower a început să lucreze cu Societe Generale SA pentru a aprecia interesul din piață al unor cumpărători pentru First Bank România, conform Economedia.ro.

Dacă ajunge să se materializeze, fapt foarte probabil, eventuala tranzacție este evaluată la aproximativ 150 de milioane de euro, după cum au atras atenția surse apropiate de subiect. Acestea din urmă au dorit însă să-și păstreze anonimatul, pentru că nu s-au încheiat tratativele.

- Reclama -

Printre potențialii clienții, în trecut, s-a aflat și grupul italian UniCredit, cu care s-au purtat discuții preliminare în ultimele săptămâni. Din păcate pentru JC Flower, italienii nu au mers mai departe cu o ofertă.

Rămâne ca fondul de investiții american să încerce să abordeze alți potențiali cumpărători în următoarele săptămâni.

Pentru context, americanii de la JC Flowers au preluat Piraeus la sfârşitul anului 2017, iar în 2018 au rebranduit banca în First Bank. Achiziția s-a ridicat atunci la aproximativ 35 milioane de euro.

Citește și: Banca Centrală Europeană va mări dobânda cheie

Ulterior, în 2019, fondul american a cumpărat şi sucursala locală a grupului israelian Leumi, cu circa 90 milioane lei. În primul semestru din 2020, First Bank a încheiat integrarea Bank Leumi, după cum arată sursa citată.

First Bank România trece printr-o perioadă foarte bună, la momentul de față. În timp ce în 2020 înregistra o pierdere de 70,7 milioane de lei, în timp 2021 a sărit deja la un profit de 57,1 milioane de lei.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele