CE şi Fondul European de Investiţii vor să limiteze impactul pandemiei și deblochează 8 miliarde euro pentru finanţarea a 100.000 de IMM-uri

0

Comisia Europeană şi Fondul European de Investiţii (FEI – care face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii) vor să limiteze impactul pandemiei de COVID-19 asupra întreprinderilor mici şi mijlocii şi asupra întreprinderilor mici cu capitalizare medie şi deblochează opt miliarde de euro pentru finanţarea a 100.000 de IMM-uri, indică un comunicat al Executivului comunitar.

 

Astfel, Comisia Europeană a deblocat un miliard de euro din Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), ce va servi drept garanţie pentru Fondul European de Investiţii. Acest lucru va permite FEI să emită garanţii speciale pentru a stimula băncile şi alţi creditori să ofere lichidităţi pentru cel puţin 100.000 de IMM-uri europene şi pentru întreprinderile mici cu capitalizare medie afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, finanţarea disponibilă fiind estimată la opt miliarde de euro.

Anunţul de luni răspunde angajamentului asumat în comunicarea Comisiei din 13 martie de a oferi un ajutor imediat IMM-urilor care au fost grav afectate, cu fonduri care să poată fi deblocate deja în luna aprilie, scrie Agerpres.

Acest demers face parte din pachetul de măsuri anunţat de Grupul Băncii Eeuropene de Investiții (BEI) la 16 martie, menit să mobilizeze rapid sprijinul pentru IMM-urile şi întreprinderile cu capitalizare medie din Europa, se menţionează în comunicat.

Comunicatul citat notează: „Una dintre consecinţele economice imediate ale pandemiei de coronavirus este lipsa bruscă de lichidităţi care afectează întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste întreprinderi sunt, în general, cele mai afectate într-o situaţie de criză şi este esenţial să fie sprijinite cu lichidităţi suficiente pentru a putea supravieţui crizei. Cu toate acestea, într-o situaţie de penurie de lichidităţi, băncile nu sunt stimulate să acorde împrumuturi IMM-urilor, din cauza creşterii bruşte a riscului perceput. Acesta este motivul pentru care garanţiile UE care sprijină aceste împrumuturi sunt necesare”.

Începând de luni, FEI oferă pieţei garanţii specifice sprijinite de FEIS pentru a limita impactul pandemiei asupra întreprinderilor mici şi mijlocii şi asupra întreprinderilor mici cu capitalizare medie, mai precizează sursele citate.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a declarat: „Peste tot în Europa, întreprinderile se confruntă cu dificultăţi. UE reacţionează rapid pentru a contribui la atenuarea şocului şi pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt deosebit de vulnerabile. Astăzi, Comisia şi Fondul European de Investiţii pun la dispoziţie finanţare în valoare de 8 miliarde euro, oferind astfel un ajutor imediat sub formă de lichidităţi pentru IMM-urile din Europa afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi alocate deja în această lună prin intermediul băncilor locale şi al creditorilor locali pentru a ajuta întreprinderile cele mai afectate de criză”.

La rândul său, directorul general al FEI, Alain Godard, a afirmat că, în această perioadă de criză fără precedent, este esenţial ca IMM-urile să primească sprijinul de care au nevoie.

Astfel, Godard a aafirmat: „FEI depune eforturi intense pentru a asigura un răspuns rapid şi adecvat la pandemia de COVID-19 şi avem plăcerea de a lansa astăzi, împreună cu Comisia, această nouă iniţiativă în valoare de 8 miliarde euro. Deşi acesta este un prim pas important, Grupul BEI va continua să depună eforturi în vederea găsirii unor soluţii suplimentare pentru a răspunde rapid nevoilor de finanţare ale antreprenorilor din întreaga Europă”.

 

Citește și: Kristalina Georgieva, director general FMI: „Recesiunea provocată de coronavirus, mult mai gravă decât criza din 2008-2009”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele