Tudorel Toader se face că un pricepe și cere lămuriri OCDE sau GRECO

Informateca

Tudorel Toader cere explicații Europei pentru a câștiga timp. Deciziile recente ale Curții Constituționale au trezit interesul instituțiilor precum Comisia de la Veneția, Comsia Europeană, Grupul de state împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) sau Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare (OCDE). 

Într-un răspuns trimis Ziare.com, GRECO a reluat Articolul 52 din Raportul Ad-hoc pe Romania, publicat in 11 aprilie 2018.

Răspunsul este scurt și tehnic și asa cum GRECO spune, forul international s-a pronunțat deja în această chestiune în ultimile două rapoarte pe România.

Art. 52: „GRECO reiterează recomandarea pentru ca procedura de numire și revocare a procurorilor cu funcții de conducere, alții decâ Procurorul General, în conformitate cu articolul 54 al Legii 303/2004, să includă un proces în egală măsură transparent și bazat pe criterii obicetive, iar Consiliului Suprem al Maigistraturii să i se dea un rol mai puternic în acestă procedură.

Ce spune articolul de lege la care face trimitere GRECO:

„Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Parchetului Național Anticorupție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”.

În cazul procesului de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la șefia DNA, CSM a dat aviz negativ. Judecătorii Curții, însă nu au luat în considerare opinia CSM și scos pe Președinte din decizie.

Decizia Sectiei pentru procurori a CSM a fost luata cu 6 vouri pentru și unul împotrivă, cel al lui Tudorel Toader.

Citeste si...  Premierul italian Giuseppe Conte promite redeschiderea școlilor în septembrie

OCDE a fost mult mai tranșantă: Directa subordonare a procurorilor față de un actor politic reprezintă o încalcare clară a independenței sistemului judiciar, ceea ce poate avea consecinte grave în privința statutului țării în cadrul organizațiilor internaționale, a afirmat șeful structurii anticorupție din cadrul OCDE, Drago Kos.

O declarație care nu a fost bine primită de Tudorel Toader, ministrul Justitiei anuntând, pe Facebook, că va cere OCDE explicații oficiale.

În luna mai, interpelat în Senat, la „Ora Guvernului”, în privinta concluziilor severe din raportul GRECO privind Justiția din România, ministrul Justitiei, Tudorel Toader s-a apărat, argumentând că interesul național și decizia Curții Constituționale sunt superioare acestui raport internațional care este, în opinia sa, doar de orientare și facultativ.

Până acum, mai multe instiuții europene au fost ignorate atunci când au intervenit pe diverse subiecte în domneiul justiției, între care amintim: Comisia de la Veneția, Comsia Europeană, GRECO sau OCDE.

Citește și Sindicatele din penitenciare:10 motive pentru care Tudorel Toader ar trebui demis

 

De Vlad Mitu


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *