Ce trebuie să știi despre permisul de călătorie COVID al UE

1
certificat covid pasaport covid

Ce trebuie să știi despre permisul de călătorie COVID al UE. Uniunea Europeană s-a apropiat cu încă un pas de revigorarea liberei circulații după ce a ajuns la un consens provizoriu cu privire la un permis de călătorie al UE privind COVID.

 

Care este noul certificat?
Certificatul digital de COVID al UE (EUDCC), denumit anterior Certificatul verde digital, va permite ridicarea restricțiilor de călătorie în toate cele 27 de state membre – și va fi disponibil și pentru anumite țări din afara UE.

Acesta va consta în informații privind vaccinarea, testarea și/sau starea de recuperare a unei persoane în ceea ce privește COVID-19. Formulat ca un cod QR, persoana care călătorește poate alege să poarte un certificat digital sau pe suport de hârtie.

 

Poate țara mea să refuze să se conformeze?
Răspuns scurt – nu. Certificatul urmează să fie formalizat prin adoptarea unui regulament al UE, care este un act legislativ obligatoriu. Aceasta înseamnă că trebuie aplicată în întregime în întregul bloc.

Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au început deja să le emită.

Când pot primi unul?
Să sperăm că până în iunie. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și va avea o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru toate statele membre care au nevoie de mai mult timp.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că sistemul va fi gata la nivelul UE „în următoarele câteva zile”, ceea ce înseamnă că statele membre vor putea începe în curând lansările interne.

Vezi și Primul pas pentru un ”pașaport COVID” sub formă de aplicație mobilă

Trebuie să plătesc?
Nu. EUDCC va fi gratuit.

Ce vaccinuri sunt recunoscute?
Toate vaccinurile cu COVID-19 autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente vor fi recunoscute de EUDCC.

Acestea includ jabs dezvoltat de Pfizer / BioNTech, Moderna, Oxford / AstraZeneca și Johnson &Johnson.

Statele membre vor fi, de asemenea, libere să decidă singure dacă acceptă alte vaccinuri.

Și dacă nu sunt vaccinat? Mi s-a interzis să călătoresc?
deloc. UE a subliniat că noul certificat nu va deveni o condiție prealabilă pentru libera circulație în cadrul Uniunii; mai degrabă, va facilita dreptul fundamental.

„Nu există nicio discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate”, potrivit unei fișe informative publicate de Comisie. „Persoanele care nu sunt vaccinate trebuie să poată continua să își exercite drepturile de liberă circulație, dacă este necesar, sub rezerva unor limitări precum testarea sau carantina/autoizolarea.”

Ce teste vor fi acceptate?
Vor fi recunoscute așa-numitele teste NAAT (inclusiv testele RT-PCR) și testele rapide ale antigenului. Pentru moment, acest lucru nu va include auto-teste.

Îmi pot folosi certificatul pentru a merge în SEE, Marea Britanie sau Elveția?
UE a declarat deja că este deschisă uniunii europene a CPUE în țările SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), precum și în Elveția.

Atât Norvegia, cât și Elveția s-au angajat să își creeze propriile certificate de vaccin pentru a fi compatibile cu UE, în timp ce Islanda a permis deja intrarea turiștilor vaccinați în UE timp de câteva luni.

Între timp, Regatul Unit urmează să încheie un acord cu blocul comunitar – și își lansează în prezent propriile certificate de vaccin prin intermediul Serviciului Național de Sănătate.

Marea Britanie este, de asemenea, de operare un sistem de semafor (roșu, chihlimbar și verde) pentru sosiri internaționale.

Călătorii din țările de pe lista roșie pot intra numai dacă sunt resortisanți ai Regatului Unit sau ai Irlandei sau dacă au statut de rezident în Regatul Unit. Țările chihlimbar necesită un test COVID înainte de călătorie, 10 zile de carantină la sosire și încă două teste COVID care trebuie efectuate în ziua a doua și a opta după sosire.

Țările de pe lista verde necesită un test covid efectuat înainte și după sosirea în Regatul Unit. Cu toate acestea, Portugalia este singura țară din UE aflată în prezent pe această listă.

rămâne cu Statele Unite?
O mare parte a populației lumii, inclusiv Europa, a fost interzisă să călătorească în SUA încă din primele zile ale pandemiei – iar acest lucru nu pare să se schimbe foarte curând.

Potrivit Asociației de Turism din SUA, autoritățile vor căuta planul UE de revigorare a călătoriilor internaționale pentru „a stimula, sperăm, SUA să ia în atenție numeroasele apeluri pentru un plan și un calendar pentru redeschiderea în siguranță a granițelor noastre”.

Trecătoarea va fi sigură?
Codul QR va cuprinde o semnătură digitală care va proveni de la un organism emitent, care ar putea fi un spital, un centru de testare sau o autoritate sanitară. Fiecare organism va avea o cheie unică de semnătură digitală și va fi stocat într-o bază de date securizată în fiecare țară.

„Comisia Europeană va construi o poartă de acces”, se afirma în fișa informativă. „Prin intermediul acestui portal, toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale titularului certificatului nu trec prin gateway, deoarece acest lucru nu este necesar pentru verificarea semnăturii digitale.”

Cât timp este valabil certificatul?
Valabilitatea va depinde de cât de relevante sunt certificatele la un moment dat, precum și de dovezile științifice și normele naționale din fiecare stat membru.

Acest certificat va fi cu mine pentru totdeauna?
Nu ăsta e planul. UE susține că certificatele sunt strict legate de pandemie. Prin urmare, odată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței de sănătate publică, sistemul de certificare va fi, de asemenea, suspendat.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că ar putea fi reactivat într-un caz în care OMS declară o altă urgență de sănătate publică.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele