Primul pas pentru un ”pașaport COVID” sub formă de aplicație mobilă

0
Aeroporturile-intarzieri-zboruri
- Reclama -

Mai multe companii aeriene și de tehnologie din SUA și din UE au început să dezvolte aplicații de telefonie mobilă pentru ca utilizatorii să își poată încărca informații despre testele și vaccinurile anti COVID. Acesta este primul pas pentru un ”pașaport COVID”.

 

Cu astfel de informații la ”purtător”, utilizatorii vor primi accesul la servicii de transport, chiar dacă acestea vor fi condiționate de vaccinul anti coronavirus.

The Common Trust Network, o inițiativă a organizației non provit elvețiene The Commons Project și a Forumului Economic Global (World Economic Forum), a semnat un parteneriat cu mai multe companii aeriene precum Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines and Virgin Atlantic, dar și cu zeci de sisteme locale de sănătate din SUA.

Aplicația numită ”The CommonPass” creată de acest grup le permite utilizatorilor să își încarce informații despre rezultatele testelor și, eventual, o dovadă a vaccinării, generând astfel un certificat sau pașaport de sănătate sub forma unui cod QR care poate fi prezentat autorităților fără a dezvălui date sensibile despre utilizatorul respectiv, scrie CNN.

- Reclama -

Vezi și Coronavirusul a ”cucerit” și Antarctica

Și companiile de tehnologie încep să dezvolte inițiative similare. Gigantul american IBM a creat propria sa aplicație, numită Digital Health Pass, care permite companiilor să își creeze propriul set de indicatori pe care un client va fi obligat să îi atingă pentru a beneficia de serviciile respective. Printre acești indicatori se pot număra testele covid și dovada vaccinării.

Eforturile acestor companii, care vor să accelereze întoarcerea la viața normală, se lovesc însă de barierele legislative și administrative legate de accesul la datele personale ale clienților, dar și de datele privind eficiența diferitelor tipuri de vaccin anti-Covid, arată CNN.

Qantas (Australia) nu va permite accesul la bordul avioanelor sale al pasagerilor fără vaccinul anti-Covid

International Air Transport Association (IATA), cea mai puternică organizație care reunește liniile aeriene din lume, a anunțat la finalul lunii noiembrie că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu noul coronavirus, aplicație ce va include și date despre vaccinare. Poziția IATA vine după ce principala companie australiană de aviație, Qantas, a anunțat că nu va permite accesul la bordul avioanelor sale al pasagerilor fără vaccinul anti-Covid.

”Pașaportul Covid” anunțat de IATA sub forma unei aplicații mobile va include rezultate ale testelor și dovada vaccinării, alături de regulile naționale de călătorie, potrivit anunțului IATA, citat de Bloomberg. Aplicația va avea și o copie electronică a pașaportului, pentru ca pasagerii zborurilor să își poată dovedi identitatea.

Un program – pilot va începe încă din acest an cu compania mamă a operatorului aerian British Airways, iar aplicația va fi lansată pe magazinul Apple în primul trimestru al anului viitor și începând cu luna aprilie 2021 pentru Android.

Citește și Casoteca.ro – magazin

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele