Ce trebuie să treci pe acatist, cum se face și cum te ajută foaia care ajunge la preot

0
- Reclama -

Creștinii ortodocși folosesc acatistul sau pomelnicul pentru a se ruga pentru cei dragi, dar și pentru a-și pomeni morții. În rândurile de mai jos vei afla ce se scrie în acatist de fapt, cum se scrie corect și de ce este atât de important în rânduiala bisericească.

Ce este un acatist

Acatistul are două semnificații în religia creștin-ortodoxă. În primul rând, acesta reprezintă un imn de laudă închinat Sfintei Treimi, Mântuitorului, Maicii Domnului sau altor sfinți înfăptuitori de minuni, așa cum este acatistul Sfântului Nicolae.

În cadrul slujbei acatistului, sunt aduse mulțumiri Maicii Domnului și sfinților pentru minunile și binecuvântările primite. Totodată, se cântă mai multe imnuri de laudă și se spun rugăciuni către sfântul respectiv. Aceste cântări sunt formate din condace și icoase.

Slujba acatistului se ține de regulă la marile sărbători închinate Maicii Domnului și Mântuitorului sau în ziua praznicului sfântului pomenit.

În același timp, acatistul este și un bilet pe care credincioșii îl scriu cu scopul de a se ruga pentru cei dragi sau pentru sufletul celor trecuți în neființă. Pe lângă acatist, oamenii obișnuiesc să lase la biserică și lumânări prescuri și tămâie, împreună cu un bănuț.

- Reclama -

Acatistul dat ded credincioși are o importanță deosebită, de aceea trebuie să fie scris în mod corect, lizibil și simplu, pentru a fi citit ușor de preot.

Ce este pomelnicul

Pomelnicul este foarte asemănător cu acatistul scris de credincioși. Prin intermediul pomelnicului, ne rugăm la Dumnezeu atât pentru cei vii cât și pentru sufletul celor adormiți. Pomelnicul poate fi dus la biserica la Sfânta Liturghie, caz în care se pot trece atât viii, cât și morții, dar și la parastas, când se vor scrie doar cei adormiți.

Ce este sărindarul

Sărindarul este un pomelnic special care se citește timp de 40 de liturghii la rând. Credincioșii aduc la biserică odată cu sărindarul diferite daruri precum vin, colaci, ulei, zahăr, făină etc. În cea de-a 40-a zi de pomenire se face și un parastas, slujbă denumită ”dezlegarea sărindarelor”.

Cum se scrie un acatist

Primele lucruri pe care trebuie să le notezi atunci când vrei să dai un acatist sunt data, în parte dreaptă sus a foii și titlul – ”Acatist”, în mijloc. De asemenea, trebuie trecut număruil de zile pentru care vrei să lași acatistul să fie citit de preoți. Unii credincioși notează 7 zile, alții 10, 30, sau chiar 40 de zile.

Pe acatist trebuie specificat dacă este pentru vii sau morți. Dacă vrei să menționezi și pe cei vii, și pe cei morți, numele celor vii se trece într-o coloană în stânga paginii, iar numele celor adormiți într-o coloană în dreapta paginii. Apoi se notează prenumele acestora. Însă trebuie să ții cont de ordinea lor.

Descoperă și: De ce se pune busuioc sub pernă în Ajun de Sfântul Andrei. Care este semnificația acestei tradiții, de fapt

În ce ordine se scriu numele în acatist

În acatist se trec doar numele de botez ale celor menționați nu și numele de familie, porecle sau numele de alint. Primele nume scrise în acatist trebuie să fie ale preotului care te-a botezat și a preotului paroh, menționate ca ”părintele X” și ”părintele Y”.

Iată cum se scrie corect un acatist:

 • preotul care te-a botezat
 • preotul paroh
 • părinții
 • nașii de botez
 • nașii de cununie
 • soțul/ soția
 • copiii
 • frații și surorile
 • prenumele socrilor
 • unchii și mătușile
 • verișorii
 • cumnații
 • alte rude apropiate
 • prieteni

La final, acatistul trebuie se încheie cu formula ”Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru …” și continui cu dorințele care vrei să ți se îndeplinească.

Dacă acatistul este scris doar pentru morți, la finalul listei de nume se menționează ”cu tot neamul lor cel adormit”. Iar pe ultimul rând, se trece ”Amin!”

Importanța acatistului

Acatistul este citit de preot în timpul Sfintei Liturghii pentru un anumit număr de zile. Părintele mijlocește astfel rugăciunile tale către Dumnezeu și gândurile tale bune pentru cei pentru care te rogi.

Cu toate acestea, în acatist nu trebuie să te rogi niciodată pentru câștiguri la loto, averi, mașini, case etc.

Rugăciunile tale pentru cei dragi sau cei adormiți nu trebuie să se oprească după ce ai dat un acatist. Trebuie să continui să te rogi pentru ei, chiar dacă preotul va citi acatistul un anumit număr de zile pentru tine.
Sursa: ego.ro 
- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele