UPDATE: Arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de ruși

0
- Reclama -

Nivelul radiaţiilor de fundal rămân neschimbat la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, unde vineri a izbucnit un incendiu în urma unui atac al forţelor ruse, conform informaţiilor furnizate agenţiei de presă RIA, citate de un purtător de cuvânt al uzinei, transmite Reuters.

 

Separat, RIA a citat serviciul de urgenţă al Ucrainei care a informat că incendiul este în afara perimetrului staţiei şi că unul din blocurile sale a fost oprit.

Anterior, agenţiile de presă au transmis că un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie şi că trupele ruse trăgeau în pompierii care încearcau să stingă focul.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. El a cerut ruşilor încetarea imediată a focului, stabilirea unei zone de securitate şi să permită pompierilor să stingă focul.

- Reclama -

Primarul din Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări”, a scris el.

Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram:”Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporijie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei”.”Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere”, se subliniază în postare, care adaugă că „reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear”.

Cu câteva ore înainte, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară.”Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea”, a afirmat el.

Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele.

Miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală.

Știrei inițială – 4 mart. 2022 la 3:14

Artileria rusă a declanșat un atac în forță joi noapte asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, fiind semnalate mai multe incendii, anunță agențiile internaționale de presă și primarul orașului ucrainean.

Această centrală este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe fluviul Nipru. Dispune de 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

O eventuală explozie a acesteia ar produce o catastrofă de circa 10 ori mai mare decât cea de la Cernobîl, din 1986.

Dmitri Orlov, primarul orașului Energodar, a făcut apel la forțele ruse să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare, iar avertizările lui au avut succes – cel puțin pentru moment atacatorii oprind focul.

O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare de către inamic a clădirilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijjia este în flăcări!!!”, avertizează primarul din Zaporojie.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele