Cel mai vechi dinte din lume, descoperit în Caucaz. Are 1,8 milioane de ani

0

O echipă de arheologi din Georgia a descoperit un dinte ce datează de aproape două milioane de ani, aparținând unei specii umane de dinainte de homo sapiens.

Potrivit acestora, descoperirea confirmă faptul că regiunea este locul în care a avut loc una dintre cele mai vechi așezări umane preistorice din Europa.

Acest dinte a fost găst în apropierea satului Orozmani, la aproximativ 100 km sud-vest de capitala georgiană Tbilisi, unde la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 au fost descoperite cranii umane datate tot de acum 1,8 milioane de ani.

Piesele din Georgia au fost cele mai vechi descoperiri de acest fel din lume, în afara Africii, și au schimbat modul în care oamenii de știință înțeleg evoluția umană timpurie și modelele de migrație pe glob.

Recenta descoperire oferă încă o dovadă că zona muntoasă din sudul Caucazului a fost probabil unul dintre primele locuri în care s-au stabilit primii oameni după ce au migrat din Africa.

Doar în Africa s-au mai descoperit fosile umane mai vechi

Orozmani, împreună cu Dmanisi, reprezintă centrul celei mai vechi distribuții de oameni vechi – sau Homo timpuriu – din lume, în afara Africii”, a transmis Centrul Național de Cercetare în Arheologie și Preistorie din Georgia.

Conducătorul științific al echipei de săpături, Giorgi Bidzinashvili, a declarat că el consideră că dintele aparține unui „văr” al lui Zezva și Mzia, numele dat celor două cranii fosilizate aproape complete, vechi de 1,8 milioane de ani, găsite în aceeași zonă.

Implicațiile, nu doar pentru acest sit, ci și pentru Georgia și pentru povestea oamenilor care au părăsit Africa acum 1,8 milioane de ani, sunt enorme”, a declarat studentul la arheologie care a găsit primul dintele la Orozmani, britanicul Jack Peart.

Aceasta consolidează Georgia ca un loc cu adevărat important pentru paleoantropologie și pentru povestea umană în general”, a declarat el pentru agenția Reuters.

Amintim, cele mai vechi fosile de Homo din lume datează de acum aproximativ 2,8 milioane de ani – o jumătate de falcă descoperită în Etiopia.

Cercetătorii cred că primii oameni – o specie de vânători-culegători numită „Homo erectus”, au început probabil să migreze din Africa în urmă cu aproximativ două milioane de ani. În China s-au descoperit unelte antice datate la aproximativ 2,1 milioane de ani, dar siturile georgiene adăpostesc cele mai vechi rămășițe ale primilor oameni găsite până acum în afara continentului african.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele