Centrul pentru Jurnalism Independent reacționează după ce Tudorel Toader a respins acreditărilor mai multor jurnaliști

0

Centrul pentru Jurnalism Independent a reacționat după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a refuzat să acrediteze mai mulți jurnaliști.

Centrul pentru Jurnalism Independent cere Ministerului să justifice refuzarea acreditării jurnaliștilor Ovidiu Oanță (PRO TV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) și reamintește angajaților de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiție că o astfel de decizie trebuie luată doar în situații excepționale, pentru “fapte care împiedică desfășurarea normală a activității instituției sau autorității publice respective și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”.

”Considerăm că această decizie este extrem de gravă, mai ales în contextul declarațiilor Ministrului Justiției din 4 martie, când a amenințat jurnaliștii cu neacordarea acreditării pentru că au pus întrebări “Deci, vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pentru 2019. În măsura în care nu dați curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecință. Vă rog, așadar…”. Această atitudine este inacceptabilă și limitează dreptul la informare al cetățenilor. Ministerul Justiției trebuie să respecte legile românești, precum și jurisprudența europeană”, se arată într-un comunicat de presă al CJI.

CJI mai precizează că se oferă să furnizeze gratuit cursuri angajaților de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiție privind respectarea legii liberului acces la informațiile de interes public.

Citeşte şi Tomac: Tudorel ar cam avea nevoie de un Rudotel

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele