Cercetătorii de la Oxford au descoperit o genă ce dublează riscul de deces din cauza Covid-19

0

Britanicii au identificat o genă specifică care mărește cu 100% riscul de insuficiență respiratorie cauzată de Covid-19 și care ar putea explica de ce unele grupuri etnice sunt mai predispuse la forma gravă a bolii, anunță „Bloomberg”.

 

Totodată, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că o versiune cu risc mai mare a genei împiedică, cel mai probabil, celulele căilor respiratorii și plămânilor să reacționeze în mod corespunzător la virus.

Circa 60% dintre persoanele cu origini sud-asiatice sunt purtătoare ale acestei versiuni a genei, comparativ cu doar 15% dintre cei cu origini europene, mai arată studiul.

Vezi și SHARP KC-G50EUH, pentru grădinițe, săli de clasă, birouri de până la 38mp

Aceste descoperiri ajută la explicarea motivelor pentru care s-ar putea să se fi înregistrat rate mai mari de spitalizare și de deces în anumite comunități și pe subcontinentul indian. Autorii au avertizat că gena nu poate fi folosită ca unică explicație, deoarece mulți alți factori, cum ar fi condițiile socio-economice, joacă un rol.

De asemenea, în ciuda unui impact semnificativ din partea virusului la persoanele cu ascendență afro-caribiană, doar 2% sunt purtători ai genotipului cu risc mai mare.

Trebuie spus că persoanele cu această genă, cunoscută sub numele de LZTFL1, ar beneficia de vaccinare, care rămâne cea mai bună metodă de protecție, au precizat autorii.

Descoperirile ridică posibilitatea cercetării unor tratamente specifice pacienților cu această genă, deși în prezent nu există medicamente adaptate.

Asta arată că modul în care plămânii răspund la infecție este esențial„, a declarat James Davies, co-autor principal și profesor asociat de genomică la Oxford, care a lucrat la terapie intensivă în timpul pandemiei. „Acest lucru este important deoarece majoritatea tratamentelor s-au concentrat pe schimbarea modului în care sistemul imunitar reacționează la virus„.

James Davies și colegii lui au găsit gena folosind inteligența artificială și tehnologia moleculară de ultimă oră. Echipa a antrenat un algoritm pentru a analiza cantități mari de date genetice provenite de la sute de tipuri de celule din tot corpul, iar apoi a folosit o nouă tehnică care le-a permis să se concentreze asupra ADN-ului din spatele acestui semnal genetic specific, mai arată raportul publicat joi.

Vezi și 7 mituri false despre coronavirus COVID-19

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele