China investește în autostrăzi și căi ferate în țările din Balcani și din Europa de Est

0
China-ECE
China-ECE

Se pare că guvernul de la Beijing insistă să investească în proiecte complexe de infrastructură în țările din Balcani, din Europa Centrală și de Est, s-a constatat în urma celei mai recente ediții a summitului 16 plus 1 de cooperare între China și statele din regiune, ediție organizată la Sofia.

La eveniment au participat aproximativ 250 de companii chineze și reprezentanți de la 700 de firme europene, însă acordurile încheiate și declarațiile au avut limite în amploare și conținut. Beijingul nu dorește să intre în conflict cu nicio țară din vestul Europei, având în vedere contextul actual în care are nevoie de aliați puternici în războiul comercial cu SUA. Unii experți în relații externe și diplomați europeni au avertizat că prin investițiile și proiectele de amploare pe care China le are în plan, aceasta își cumpără totodată și influență politică în regiune.

Investițiile cumulate ale Chinei în Europa Centrală și de Est au ajuns la aproape 10 miliarde de dolari, în timp ce fluxul invers de investiții este de doar 1,4 miliarde de dolari, a declarat premierul chinez Li Keqiang la summitul de la Sofia. Oficialul a explicat și că rezultatele cooperării pe baza summiturilor în formatul 16 plus 1 din ultimii șase ani au depășit așteptările, comerțul dintre părți ajungând la 70 de miliarde de dolari (inițial – 40 de mld), cu avansul mediu de 6,5%. Presa chineză scrie că Li Keqiang a invitat instituțiile financiare din Europa Centrală și de Est să înființeze subsidiare pentru afaceri în China, sugerând că mai multe economii din regiune ar trebui să participe la construirea unor parcuri industriale adaptate la nevoile economiei respective.

Citește și https://informateca.ro/kovesi-va-fi-procuror-la-diicot-sibiu/

Studii, statistici, riscuri

Înainte de summitul de la Sofia, Institutul de la Viena pentru Studii Economice Internaționale a publicat un studiu care arată că proiectele actuale ale Chinei pot da un impuls de 10% economiei Muntenegrului și Bosniei, de 7% economiei Serbiei, de 2% economiei Macedoniei și de 1% economiei Ungariei. Plusurile investițiilor chineze, reliefate de studiu, sunt reducerea timpului de transport, diversificarea structurii economice a regiunii și îmbunătățirea cooperării internaționale în relațiile comerciale în general. Studiul arată că sunt, însă, și aspecte negative – firmele chineze ar putea prefera să utilizeze propriile rețele de producție în locul celor locale, iar condițiile aduse de investițiile chineze sunt mult mai permisive decât cele ale Uniunii Europene, ceea ce ar putea conduce la accentuarea corupției, la creșterea datoriei publice și a influenței politice a Chinei.

François Godement, directorul programului Asia și China al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat într-o analiză privind relațiile dintre China și Uniunea Europeană că Beijingul selectează doar ceea ce îi convine și se concentrează pe propriile interese, ignorând adesea normele Uniunii Europene.

Michal Vít, analist la Institutul pentru politici externe europene Europeum, apreciază că politicienii din Balcani ”și-au pierdut speranța” în puterile Uniunii Europene și apelează acum la ”cei care le aduc beneficii”.

La summitul de la Sofia au fost semnate 18 acorduri bilaterale și memorandumuri de înțelegere, dar n-a fost anunțată nicio afacere mare.

Li Keqiang și premierul român Viorica Dăncilă au convenit întărirea cooperării în infrastructură și finanțe.

Croația va găzdui următorul summit 16 plus 1.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele