China spune că va continua să intensifice legăturile strategice cu Rusia

1

China va continua să consolideze legăturile strategice cu Rusia, a spus un diplomat înalt, arătând că relația rămâne solidă, în ciuda preocupărilor tot mai mari cu privire la crimele de război din războiul lui Vladimir Putin din Ucraina.

Viceministrul de Externe Le Yucheng a cerut aprofundarea legăturilor într-o serie de domenii în timpul unei întâlniri de luni la Beijing cu trimisul rus Andrei Ivanovici Denisov, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, citat de Bloomberg. El a spus că o creștere de aproape 30% a comerțului dintre națiuni în primele trei luni ale anului 2022 demonstrează „marea rezistență și dinamismul intern al cooperării bilaterale”.

Deși comerțul bilateral a crescut în primul trimestru, o mare parte a avut loc înainte de invazia Ucrainei, exporturile chineze către Rusia scăzând în martie la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, potrivit datelor publicate săptămâna trecută. Creșterea sancțiunilor impuse Rusiei de către multe națiuni, scăderea monedei ruse și eforturile SUA de a opri Rusia să folosească dolarul au determinat probabil firmele chineze să diminueze exporturile.

„Indiferent de modul în care s-ar putea schimba peisajul internațional, China va continua să consolideze coordonarea strategică cu Rusia pentru o cooperare câștigătoare de ambele părți, să salveze împreună interesele comune ale celor două țări și să promoveze construirea unui nou tip de relații internaționale și a unei comunități cu un viitor comun pentru omenire”, a spus Le în declarația publicată marți seara.

Denisov a spus că Rusia consideră relațiile cu China drept o „prioritate diplomatică”, se mai arată în declarație.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele