Staţia spaţială Tianhe

China, tot mai aproape de finalizarea staţiei spaţiale Tianhe

Stefan Alexiu
Staţia spaţială Tianhe

China este tot mai aproape de finalizarea staţiei spaţiale Tianhe. Nava spaţială de marfă Tianzhou-2, a Chinei, având la bord provizii, echipamente şi combustibil, a andocat duminică pe modului principal al staţiei spaţiale Tianhe, potrivit agenţiei de presă chineze Xinhua.

 

Tianzhou-2, or „Nava cerească”, a interceptat şi a andocat pe Tianhe, la ora 5.01 a.m., ora Chinei.

Nava a fost lansată cu o rachetă Long March-7 Y3, sâmbătă, la ora 8:55 p.m., de la centrul spaţial de lansare Wenchang, de pe insula sudică Hainan.

Tianzhou-2 a transportat provizii, inclusiv alimente, pentru viitorii astronauţi ai navei Shenzhou-12, care va fi lansată luna viitoare, pentru o misiune de trei luni pe staţia spaţială, precum şi carburant.

Vezi și Ministrul Economiei: Dependenţa de importuri din spaţiul extraeuropean a arătat cât de vulnerabili suntem

Tianzhou-2 este a doua din cele 11 misiuni necesare pentru finalizarea staţiei spaţiale chineze, până în 2022, şi urmează lansării primului modul, Tianhe, la sfârşitul lunii aprilie.

Staţia spaţială, formată din trei module, va rivaliza cu Staţia Spaţială Internaţională, care este susţinută de ţări între care Statele Unite, Rusia şi Japonia. Statele Unite nu au fost de acord ca China să participe la Staţia Spaţială Internaţională.

Lansarea rachetei a fost amânată luna aceasta din motive tehnice, a relatat presa de stat.

Prima navă spaţială cargo Tianzhou-1 a fost trimisă pentru realimentarea unui laborator spaţial – Tiangong-2 – de trei ori în 2017, ca test al tehnologiilor necesare pentru a sprijini construcţia staţiei spaţiale.

Atât Tiangong-2, cât şi un laborator spaţial anterior, Tiangong-1, au fost scoase de pe orbită în ultimii ani.

Anul viitor, China va lansa celelalte două module de bază – Wentian şi Mengtian – folosind Long March 5B, cel mai mare şi mai puternic vehicul de transport spaţial al său. Această rachetă, capabilă să transporte o sarcină utilă de 25 de tone pe orbita joasă a Pământului, a fost o sursă de îngrijorare la începutul lunii mai, deoarece a reintrat în atmosferă după ce a plasat Tianhe pe orbită.

Vezi și China a lansat la apă cel mai mare hidroavion din lume: AG600

Informaţiile mass-media au avertizat cu privire la o reintrare necontrolată în atmosferă a corpului principal al rachetei, reînviind amintirile legate de resturile Long March 5B, din mai 2020, care a deteriorat clădiri când a aterizat în Coasta de Fildeş.

Citeste si...  Orban a plătit amendă pentru “aroganța” din biroul de la Palatul Victoria

Rămăşiţele rachetei au căzut în cele din urmă inofensiv, în Oceanul Indian, dar China a atras critici pentru că nu este transparentă în ceea ce priveşte momentul reintrării resturilor şi previziunile traiectoriei sale.

Din iunie până în 2022, vor fi lansate, de asemenea, patru nave spaţiale cu echipaj şi patru nave spaţiale de marfă, cu rachetele mai mici Long March-7 şi 2F, care au o sarcină utilă maximă de 14 tone şi respectiv 8,8 tone.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *