Șopârla cu coarne și șarpele care își schimbă culoarea, printre 200 de noi specii descoperite în Asia de Sud-Est

Filip Constantin
Sursa foto: Reddit

Cele peste 200 de specii noi sunt rezultatul exlplorărilor în regiunea fluviului Mekong, anunță World Wildlife Fund.

Printre animalele văzute în premieră de oameni se numără un triton cu coarne de diavol, o maimuță care poartă numele unui vulcan sau un bambus rezistent la secetă. Toate cele 224 de specii au fost descoperite în regiunea Mekong Mare în 2020, a anunșat un grup de conservare a naturii, citat de CNN.

Noile specii, enumerate într-un raport al WWF, mai includ un soi de mure și o broască cu cap mare în Vietnam și Cambodgia, care este deja amenințată de despăduririle masive.

Tot printre cele mai curioase creaturi se numără Langurul Popa, o maimuță cu membre lungi, numită după vulcanul dispărut Muntele Popa, care găzduiește aproximativ 100 de astfel de ființe – cea mai mare populație a speciei lor.

Ar mai fi și peștele de peșteră descoperit în Myanmar, de culoare alb-gălbui pal, care este atât de neobișnuit și diferit de alți pești din aceeași familie încât oamenii de știință au decis să creeze un gen complet nou pentru el.

Mai apoi, există șarpele iridescent, cu solzi care trec prin albastru și verde în funție de lumina ambientală.

Descoperirile au subliniat biodiversitatea regiunii Mekong, care cuprinde Thailanda, Myanmar, Laos, Cambodgia și Vietnam, a declarat World Wildlife Fund.

Însă, subliniază, de asemenea, amenințările cu care se confruntă fauna sălbatică în habitatele naturale fragmentate și degradate, experții și oamenii de știință îndemnând la o mai mare cooperare internațională pentru a conserva ceea ce a mai rămas.

Multe specii dispar chiar înainte de a fi descoperite, din cauza distrugerii habitatului, a bolilor răspândite de activitățile umane, a prădătorilor și a concurenței aduse de speciile invazive și a impactului devastator al comerțului ilegal și nesustenabil cu animale sălbatice”, arată raportul WWF.

Citeste si...  PetExpo așteaptă bucureștenii la târgul dedicat iubitorilor de animale

Amintim, zona găzduiește unele dintre cele mai periclitate specii din lume. Un raport al Organizației Națiunilor Unite de anul trecut a declarat că traficul de animale sălbatice din Asia de Sud-Est a revenit pe nesimțite după o întrerupere temporară cauzată de restricțiile impuse de coronavirus, în urma căreia țările au închis granițele.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *