Marcel Ciolacu a declarat joi că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat de Nicușor Dan să poată fi organizat odată cu alegerile prezidențiale. El a fost întrebat de un jurnalist dacă va face o astfel de modificare, și a spus că ”nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”.
Vezi și Nicolae Ciucă anunţă că PNL va susţine în CGMB referendumul propus de Nicușor Dan
Organizarea referendumurilor naționale și locale este reglementată prin Legea 3/2000. Potrivit acestei legi, referendumul local este convocat și se organizează de către primar.
Legea însă nu dă posibilitatea ca atunci când referendumul local este organizat simultan cu alegeri naționale să poată fi folosită la comun aceeași infrastructură – adică va trebui ca pentru referendum să fie în București alt biroul electoral “central” cu spațiu aferent, alți președinți, locțiitori și membri de la partide pentru secțiile de votare, alți statisticieni de la AEP, tablete pentru scanat buletine, alt personal de pază, mijloace de transport, după cum a explicat Marius Vasiliu, fost secretar de stat USR.
”După părerea mea, ar fi putut întreba mult mai simplu: desființăm primăriile de sector sau nu le desființăm, și toată lumea înțelegea mult mai bine întrebarea”, a mai spus Ciolacu când a fost întrebat despre referendumul local anunțat de Nicușor Dan.
”Nu e atributul meu, inițiatorul referendumului e Consiliul General, care apoi se adresează guvernului. Ministrul justiției, ministrul de Interne, avizatorii acestei inițiative, vor spune dacă se poate sau nu (să fie organizat referendumul concomitent cu alegerile – n.red.). Eu nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Marius Vasiliu a atras atenția că o eventuală schimbare a legii prin ordonanță de urgență, astfel încât la referendum să fie utilizate aceleași secții de vot ca la prezidențiale, ar putea duce la invalidarea referendumului, așa cum s-a întâmplat în trecut.