Ciolacu: Guvernanţii ar face bine să refacă PNRR. Iohannis: România va lucra acest proiect până este ”foarte bun”

0

Președintele PSD, Marcel Ciolacu este de părere că actualii guvernanți ”ar face bine să refacă PNRR”. În schimb, Președintele Klaus Iohannis a explicat că România va lucra acest proiect până este ”foarte bun”.

 

„În loc să crape de îngâmfare şi autosuficienţă, guvernanţii ar face bine să pună capul în pământ de ruşine şi să refacă urgent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. România riscă să piardă cele 30 de miliarde de euro dacă Barna, Ghinea şi toţi ceilalţi puberi din Guvern mai continuă mult să confunde cerinţele ferme ale Comisiei Europene cu protocoale lor de doi bani de la şedinţele de terapie din coaliţie”, a scris Marcel Ciolacu vineri pe Facebook.

El a sugerat şi măsuri pe care să le preia guvernanţi pentru ca PNRR să treacă de filtrul Comisiei Europene.

„De exemplu, dacă vreţi să treceţi vreodată de filtrul Comisiei, puneţi mâna şi copiaţi măsurile acestea:

1. Bani în mână ajutoare pentru IMM-urile afectate de pandemie, nu împrumuturi cum propune Guvernul.

2. Centre medicale aproape de cetăţeni, pentru creşterea accesului la serviciile de sănătate – o astfel de reţea de centre medicale de proximitate ar fi accelerat semnificativ campania de vaccinare.

3. Dezvoltare de secţii ATI suplimentare şi formarea personalului medical, pentru creşterea capacităţii de răspuns a sistemului medical românesc în cazul unor alte pandemii.

4. Perfecţionare profesională continuă pentru toţi cetăţenii, astfel încât să îşi poată găsi mai uşor locuri de muncă şi pentru a oferi antreprenorilor forţă de muncă bine calificată.

5. Fabrici de producţie de alimente sănătoase în România – care să proceseze produsele agricole autohtone şi să reducă importul uriaş de alimente de proastă calitate din afară.

6. Tehnologii moderne şi verzi în fabricile româneşti – pentru dezvoltarea industriei naţionale şi adaptarea la cerinţele pentru protecţia mediului”, a mai precizat liderul PSD.

Acesta a mai transmis Guvernului să vină cu PNRR în Parlament.

Vezi și Se confirmă zvonurile despre finanțarea depozitelor regionale prin PNRR

„Şi da, veniţi cu Planul în Parlament! Singuri aţi demonstrat că nu puteţi nimic! E timpul să ascultaţi de opoziţie, de autorităţile locale, de patronate, de sindicate, de mediul de afaceri sau de societatea civilă! Exact cum v-a transmis şi Comisia Europeană!”, a conchis Ciolacu.

Iohannis temporizează pentru acțiunea pentru un Plan mai bun

Președintele Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare este orientativ, nu ultimativ, iar România va lucra acest proiect până este “foarte bun”.

Întrebat, la Palatul Cotroceni, dacă PNRR va fi gata până la sfârşitul lunii şi ce riscă România dacă nu va fi finalizat la termenul stabilit, şeful statului a răspuns: “Acest termen stabilit este orientativ, nu este un termen ultimativ, să înţelegem acest lucru”.

 

 

“Deja, Comisia (Europeană) începe să recomande ţărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă, decât să le termine într-o anumită zi. Şi noi, da, vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie şi, mai important, implementat de noi. Am auzit şi eu la televizor tot felul de politicieni de la Opoziţie care anunţă catastrofa. Nu este nicio catastrofă. Prima formă de plan naţional a fost discutată cu Comisia, cu comisar, cu director general, cu directori. Fiecare şi-a făcut observaţiile. Ministrul de resort s-a întors în ţară cu observaţiile acestea, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuţii la Bruxelles, vom face ultimele corecturi şi planul va merge înainte. Deci, acest plan va fi lucrat până este foarte bun şi va fi implementat”, a explicat Iohannis.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele