Cioloș: E nevoie de un angajament scris că Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet de legi

0

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, spune că este bucuros că partenerii de la USR au găsit calea prin care să susțină învestirea unui guvern care promite că își va asuma prioritățile lor. Cioloș precizează că este nevoie de un angajament scris al PNL că își va asuma răspunderea în Parlament pentru susținerea unui pachet de patru legi.

 

„Mă bucur că partenerii noștri de la USR au găsit calea prin care să susțină învestirea unui guvern care promite că își va asuma prioritățile noastre. În felul acesta, răspundem dorinței majorității cetățenilor români de a trimite acasă de urgență guvernarea catastrofală a PSD și de a crea premisele pentru o guvernare mai coerentă, în interesul oamenilor. Susținem toate obiectivele enunțate de partenerii din USR în proiectul de acord discutat cu premierul desemnat Ludovic Orban”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

El precizează că, în opinia celor de la PLUS, ar trebui ca PNL să își ia un angajament scris că, după ce noul guvern va fi instalat, își va asuma răspunderea în Parlament pe un pachet de patru legi esențiale: legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, legea “fără penali în funcții publice”, legea de desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și legea de abrogare a legii recursului compensatoriu, care a scos din pușcării zeci de mii de infractori periculoși.

Dacian Cioloș mai spune că este nevoie ca noul guvern să fie de acord cu negocierea unui calendar clar și realizabil pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și un angajament din partea PNL că va declanșa rapid negocieri cu partidele pentru desemnarea unui candidat credibil din partea României pentru postul de comisar european.

„Noi, PLUS, considerăm că aceste cerințe sunt în deplină concordanță cu ceea ce își doresc cetățenii români, iar punerea lor în aplicare ține doar de voința politică a celor care doresc binele României. Și mai credem că o colaborare începută acum poate pune bazele unor discuții care pot avea loc între noi după alegerile locale și parlamentare de anul viitor”, susține Cioloș.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat, marți seara, la Digi24, că lasă la latitudinea viitorului guvern dacă pot fi atinse prin asumarea răspunderii sau prin ordonanțe de urgență, tocmai pentru a nu bloca susținerea pe care Uniunea o va arăta guvernului liberal. Barna a spus că singurele diferențe legate de acord sunt legate de propunerea privind eliminarea pensiilor speciale, în cazul căreia mai sunt diferențe privind formularea optimă.

Citește și: Dan Barna explică activitatea sa în zona proiectelor cu bani europeni

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele