Dan Barna explică activitatea sa în zona proiectelor cu bani europeni

0

Dan Barna a declarat că nu-și face niciun fel de probleme în legătură cu moralitatea sau legalitatea activității sale din domeniul proiectelor cu finanțare europeană și a explicat cum a ajuns ca sora sa să fie beneficiara unui astfel de proiect.

 

„Știu că a existat în spațiul public genul acela de solidaritate, domnule, să recunoască că a greșit, că nimeni nu e perfect și dacă a fost o greșeală, asta este, se întâmplă. Pe subiectul că aș fi acordat o parte din finanțare unei structuri de economie socială din care făcea parte și sora mea, era unul dintre antreprenorii respectivi. Doar că Ghidul solicitantului prevedea în mod expres că poate să fie fondator al structurii de economie socială inclusiv beneficiarul și oricine altcineva. Am avut și o corespondență cu autoritățile de management, întrebându-i, practic, conform Ghidului – și multe din celelalte proiecte finanțate pe linia aceea de economie socială au fost chiar beneficiarii fondatori. Eu însumi puteam să fiu. Pentru cei care înțeleg proiectele e o distincție foarte importantă. De-asta spun că și moral sunt foarte liniștit”, a declarat Dan Barna, liderul USR.

Citește și Adevărul despre Dan Barna – Diferența dintre imoralitate și ilegalitate

El a explicat că acele proiecte de economie socială nu sunt precum proiectele antreprenoriale. „Acolo instruiești 400 de antreprenori și alegi 40 cărora le acorzi finanțare. Într-adevăr, aceia, fiind o procedură competitivă, tu, evaluând planurile de afaceri, acolo într-adevăr, selecția am făcut-o cu om de la Camera de Comerț, cu bancheri, cu oameni externi nouă, ca să nu fie conflict de interese. Aici, proiectul a fost evaluat de către minister, eu nu am fost implicat nici în evaluare, nici în acordare. Din momentul în care noi am depus proiectul, puteam să fiu eu în locul surorii mele.

Aș fi fost vinovat moral? Pentru că Ghidul asta spunea: că cel care are finanțarea poate și trebuie să înființeze structurile acelea. Aici nu a fost nicio procedură competitivă. Eu nu am ales-o pe sora mea dintre niște beneficiari potențiali, asta e distincția importantă. Am întrebat, am corespondență cu ministerul exact pe acest subiect. Și mi s-a răspuns: respectați Ghidul, care asta ne spunea, deci e o procedură strictă, clară și morală. Pe acea evaluare, asta se solicita: ca ceea ce s-a depus să fie evaluat de către minister, de la bun început fiind foarte clar cine sunt antreprenorii. Eu nu am acordat eu surorii mele. Din proiect făcea parte și sora mea, putem să privim asa lucrurile practic”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele