Ciorbea s-a speriat și dă din coate: s-a sesizat din oficiu în legătură cu modul în care s-a desfășurat votul în diaspora

0

Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu şi va cere lămuriri de la autorităţile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare. „Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate s-a datorat unor lacune în legislaţie şi/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autorităţile publice cu rol în asigurarea desfăşurării alegerilor şi de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situaţii”, arată Avocatul Poporului.

Citește și Opoziția a depus o moțiune pe justiție și cere revocarea lui Victor Ciorbea

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 şi art. 36 din Constituţia României privind românii din străinătate şi dreptul de vot”.

Potrivit comunicatului, demersul a fost făcut în urma criticilor din presă privind modul în care s-a desfăşurat procesul de vot în secţiile din diaspora (timp de aşteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetăţeni de a-şi exercita dreptul de vot), precum şi a unor petiţii primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

„Avocatul Poporului va solicita informaţii de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autorităţile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situaţiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondenţă şi a votului electronic, ca metode de creştere a eficienţei procedurii de exercitare a votului”, se arată în comunicat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele