Cîțu, întreabă retoric: cine suportă costurile măsurii de amânare ratelor la bancă

1

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat vineri că trebuie văzut cine va suporta costurile măsurii de amânare ratelor la bancă, pe care intenţionează să o propună coaliţia de guvernare.

 

„Dacă este luată această decizie, atunci ea este luată împreună cu sistemul financiar-bancar. Trebuie să ştim că toate aceste măsuri reprezintă costuri şi esenţa unei măsuri de amânare ratelor la bancă este cine suportă costul, se împarte costul pe cetăţeni şi pe sistemul bancar, se împarte la trei, şi cu statul român. Eu nu ştiu dacă EBA a dat deja sau băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, şi costurile sunt foarte mari. (…) În 2020 aceea a fost decizia la nivelul Uniunii Europene. Dacă s-a ajuns la o decizie, şi nu am de ce să nu îl cred pe preşedintele PSD, Ciolacu, că deja au o decizie, atunci oamenii ar trebui să se aştepte că de luni această măsură este implementată. Vom vedea cum vor fi împărţite costurile”, a spus Cîţu, la Senat, întrebat cum vede măsura de amânare a ratelor la bancă pe care intenţionează să o propună coaliţia de guvernare.

Vezi și Plata ratelor la bancă poate fi amânată maxim 9 luni

Fostul șef al PNL a adăugat că rămâne de văzut cine va suporta costurile unei astfel de măsuri.

„Costurile nu pot fi ascunse, cineva le va suporta, le vor suporta clienţii, le vor suporta băncile, dar dacă s-au înţeles cu băncile atunci vor prezenta exact cine suportă costurile. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc şi atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni când dobânzile cresc de la o lună la alta. Banca Naţională tocmai a crescut dobânzile cu 0,5 puncte procentuale, cred că va creşte acest pas, poate e nevoie de 0,75, poate 1 data viitoare, când inflaţia deja ajunge la două cifre”, a mai spus Cîţu.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele