Cîțu vorbește despre contrabanda de la vămi: 15 scanere care nu au funcţionat niciodată

0

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că situaţia din vămi e „complicată” şi a vorbit despre 15 scanere care nu au funcţionat niciodată și că sunt deja „sunt de legendă”.

Scanerele respective sunt destinate verificării TIR-urilor care trec prin vămi, astfel încât să nu aibă mărfuri de contrabandă.

„Este prima discuţie pe care am avut-o. Nu funcţionează, sunt de legendă aceste scanere în ANAF”, a spus Cîţu, care a adăugat că poate nici nu s-a dorit ca ele să fie funcţionale.

„Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers la un moment dat a intrat un TIR. E ireal”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Cumpărate cu fonduri europene

„Trebuie să găsim o soluţie şi aici trebuie să ne inspirăm de la cei din jur, pe termne scurt, pentru că sunt din fonduri europene nici nu poţi lua altele, că trebuie să dai banii înapoi. E mai complicat. Acolo e de muncaă, la vamă e un proiect separat de ANAF, deocamdată le luăm pe rând. Vreau să nu mai fie niciun TIR care să treacă cu marfă de contrabandă.

Citește și Gulere albe implicate în traficul cu țigări: foloseau numele de utilizator şi parola alocate unui lucrător vamal

Una din soluţii este să facem ce fac cei din UE, să facem vămuirea la destinaţie, pentru că azi, tot controlul e la vama respectivă şi e greu de controlat. Dacă vămuirea se face la destinaţie deciziile sunt mai uşor de controlat. Dacă ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema. Cu scanere, fără scanere, totdeauna e factorul uman acolo. aici e decizia mea, vom găsi cea mai bună soluţie”, a explicat ministrul Finanţelor.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele