Ciucă implică SRI și SIE în procesul de avizare a investițiilor străine directe

0
- Reclama -

Guvernul Ciucă a dat un cuvânt greu de spus principalelor servicii secrete, SRI și SIE, în evaluarea investițiilor străine directe din țări non-UE de peste 2 milioane de euro. Ordonanța de urgență adoptată joi pune în aplicare un Regulament UE (legislație europeană obligatorie), dar guvernul României a adăugat la legislația europeană prevederile legate de rolul serviciilor secrete.

 

Astfel, Regulamentul (UE) 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 stabilește cadrul obligatoriu pentru statele membre pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune din motive privind securitatea sau ordinea publică.

Regulamentul european 2019/452 nu face nici o referire la implicarea serviciilor secrete în evaluarea impactului investițiilor străine directe asupra securității unui stat membru. Guvernul Ciucă e cel care a adăugat la prevederile Regulamentului UE faptul că reprezentanții SRI și SIE sunt invitați permanenți în Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) formată din reprezentanți ai guvernului, ministerelor și Consiliului Concurenței.

Vezi și Claudiu Manda a plecat din fruntea Comisiei SRI, un deputat PSD ar putea să îi ia locul

În plus, ordonanța de urgență arată că ”la solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize” legate de investițiile străine evaluate.

- Reclama -

În preambulul său (echivalent unei norme de aplicare), Regulamentul UE le cere statelor membre să ia în calcul informații venite din socitatea civilă, companii și sindicate.

”Statele membre ar putea lua în considerare informațiile relevante primite de la operatorii economici, organizațiile societății civile sau partenerii sociali, precum sindicatele, în legătură cu o investiție străină directă de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică”. (Art. 14 din Preambulul Regulamentului 2019/452)

Proiectul de Ordonanță de Urgență nu a stat în dezbatere publică și nu a fost comunicat public decât miercuri 13 aprilie după-amiază, când biroul de presă al guvernului a anunțat că va fi pus pe agenda ședinței executivului de joi. Joi dimineață, guvernul Ciucă a adoptat proiectul de OUG care dă serviciilor secrete un cuvânt de spus în procesul de avizare sau respingere a investițiilor din țări non-UE.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele