Clariant a demarat construcția fabricii de 100 mil. euro de la Craiova

0

Clariant, lider mondial în domeniul produselor chimice de specialitate, a demarat construcție primei fabrici sunliquid care va produce la scară largă etanol celulozic obținut din reziduuri agricole. În cadrul acestei unități, tehnologia sunliquid dezvoltată de companie va fi folosită pentru prima dată la scară industrială.

„După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă”, spune Christian Kohlpaintner, embru al Comitetului Executiv al Clariant.

Construirea fabricii reprezintă cel mai mare angajament industrial din regiune din partea unei corporații internaționale. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu și alte cereale, provenite de la fermierii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic.

Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenței unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime în zonă, precum și infrastructurii logistice și industriale din regiune. Fabrica le va permite agricultorilor locali să comercializeze pentru prima dată la scară industrială paie, care erau anterior deșeuri agricole practic inutilizabile.

Odată finalizată, se așteaptă ca fabrica să furnizeze aproximativ 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum și pentru transportul și depozitarea materiei prime. Fabrica va avea 100 până la 120 de angajați.

sunliquid, un biocombustibil sustenabil și avansat

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, sustenabil, cu un impact neutru din punct de vedere al carbonului emis. Este fabricat din reziduuri agricole precum paie de grâu și resturi vegetale de porumb, care sunt furnizate de agricultori. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice.

Acest proces este urmat de fermentație, pentru a produce etanol celulozic. Deoarece sunt utilizate reziduurile de plante, etanolul celulozic permite extinderea producției curente de biocarburanți la noi materii prime, îmbunătățind în același timp atât eficiența, cât și sustenabilitatea biocarburanților. Zaharurile celulozice au, de asemenea, potențialul de a servi ca bază pentru producția viitoare de substanțe chimice biologice.

Tehnologia sunliquid presupune un proces complet integrat, construit pe o tehnologie consacrată. Caracteristicile inovatoare ale tehnologiei, cum ar fi pretratarea fără substanțe chimice, producția integrată de enzime specifice pentru materiile prime și fermentarea simultană a zahărului C5 și C6 asigură o eficiență optimă a costurilor.


Sursa:
Clariant a demarat construcția fabricii de 100 mil. euro de la Craiova

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele