Clujul are tramvai produs la Arad. Firea a preferat Turcia

Stefan Alexiu

Clujul va avea, la sfârșitul pandemiei, cel puțin un tramvai nou, construit de Astra Arad. Iată imaginile cu primul tren finalizat la Arad, la compania lui Valer Blidar, un atreprenor cu rădăcini comuniste. Cert este că Primăria din Cluj a ales să cumpere din România, în timp de primarul Bucureștiului, Gabi Firea, pare că a făcut tot ce a putut să cumpere din Turcia.

 

Primăria Cluj-Napoca a atribuit în 2018 companiei Astra Vagoane Călători contractul pentru livrarea a 22 de tramvaie. A fost atribuit pentru 170,17 milioane de lei, chiar dacă fusese estimat la o valoare superioară, mai precis la 190 milioane de lei (41 milioane de euro).

Primul tramvai Astra Imperio a plecat Cluj-Napoca

Licitația a fost publicată în decembrie 2017, iar un an mai târziu, în luna mai, Primăria Cluj-Napoca anunța că singura ofertă primită a fost cea de la producătorul arădean de material rulant. Potrivit acordului-cadru, se vor încheia mai multe contracte în cadrul cărora pot fi livrate unul până la trei tramvaie.

La începutul lunii mai 2018, Primăria Cluj-Napoca a depus cereri de finanțare în valoare de peste 100 milioane de euro pentru susținerea transportului electric nepoluant în oraș. În această cerere de finanțare este cuprinsă și achiziția celor 22 de tramvaie noi.

Evident că la București unde legea este făcută de penalii din PSD, Astra nu a vândut nimic Astra Vagoane Arad a fost unic ofertant în alte două licitații pentru furnizarea de tramvaie noi, la Oradea (20 de tramvaie) și Galați (18). La Oradea au început deja livrările de tramvaie.

După pierderea licitației la București, bătrânul socialist Blidar a vorbit

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Arad, spune că nu a mai auzit până acum ca cineva să își secretizeze toată oferta.

Citeste si...  Un alt caz de arestare abuzivă și tortură la Secția 16

”Suntem familiarizați cu acest termen, dar este prima dată când ne întâlnim cu o secretizare totală a ofertei. Nu am mai auzit așa ceva. Se citează o lege privind dreptul ofertanților de a secretiza anumite informații. Și noi am secretizat o parte din ofertă. Dar doar cele care țin de dreptul de proprietate intelectuală”, a explicat Blidar.

”Aveam nevoie de informațiile pe baza cărora turcii au fost declarați câștigători”, a explicat Blidar.

Vorbind concret despre punctele în care Astra Vagoane crede că turcii nu respectă caietul de sarcini, proprietarul firmei din Arad dă exemple privind lungimea tramvaielor, lățimea acestora și a numărului de uși.

”Informațiile pe care noi am vurt să le obținem sunt publice. De exemplu, se cere ca tramvaiele vor fi din gama 36 de metri. În catalogul firmei turcești se arată că fabrică trei tipuri de tramvai, niciunul nu se încadrează în această lungime. De asemenea, se cere ca tramvaiul să aibă 5 uși duble, cu lățimea de 1300 mm. Câte uși duble are tramvaiul turcesc pentru că noi știm că nu poate avea acest număr de uși.Poate au avut soluții legale și corecte și atunci ne vedem de treabă. Dar până atunci, noi bănuim că tramvaiele lor nu corespund prevederilor din caietul de sarcini”, a explicat Blidar.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *