Comisia de etica din TVR cere conducerii să se gândească dacă “arguemntele pentru denunțarea emisiunii lui Pătraru sunt corecte”

0

Cei șapte membri ai comisiei au remarcat subiectivitățile părților din conflict, însă spun că esențial este să existe o decizie bazată pe ”interes public, calcul economic și audiențe”.

Cea mai categorică și amplă poziție pe care Comisia de Etică a TVR a avut-o în ultimii ani, dacă nu în toată existența sa, a fost redactată și este una extrem de critică la adresa conducerii televiziunii publice.

Într-un document de 26 de pagini, publicat integral la finalul textului, este rezumat cazul conflictului dintre Doina Gradea, președintele director general al TVR, și Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii ”Starea nației”.

Horia Grușcă (președinte), Cristina Andrei, Gabriela Avram, Răzvan Butaru, Sandor Kacso, Ioana Mureșan și Marian Voicu compun Comisia de Etică, for neexecutiv, dar extrem de important în orice televiziune publică a lumii.

Cei șapte membri își deschid raportul cu un rezumat al audierii părților.

Din partea TVR, au fost invitați președintele Doina Gradea, șeful TVR 1 Eduard Dârvariu și Raico Cornea (audiat prin telefon), fost membru în Consiliul de Administrație și fost șef intermar la TVR 1.

Din partea emisiunii ”Starea nației” a fost chemat Dragoș Pătraru.

Rezumatul audierilor e foarte interesant, merită parcurs. Din păcate pentru conducerea TVR, Doina Gradea nu a avut cel mai bun sfătuitor lângă ea.

A fost însoțită de avocatul Alexandru Dumitrescu, avocat și consilier al TVR. La ultima sa replică-pledoarie, avocatul a folosit ca argument forte ideea că Dragoș Pătraru nu avea dreptul să facă investigații jurnalistice ”pentru că emisiunea sa este una de divertisment”.

Moment în care cei din Comisia de Etică au fost în pragul sufocării.

În concluziile care urmează opiniilor părților, Comisia încearcă să distingă între esență și ceea ce ea însăși numește ”neconcordanțe, contradicții și evaluări diferite”, practic subiectivități, atât ale conducerii, cât și ale lui Dragoș Pătraru.

De altminteri, Comisia spune că unele afirmațiile critice făcute la ”Starea nației” la adresa șefilor TVR, ”deși susținute cu argumente valabile, sunt discutabile din punctul de vedere al interesului public”.

Aceeași Comisie susține însă că este inacceptabil ca un actual membru în CA al TVR, Cătălin Blebea, să procedeze așa cum a procedat când a încercat să intervină pentru protejarea lui Gabriel Oprea la emisiunea ”Starea nației”, intervenție denunțată de realizator.

De asemenea, în raport se atrage atenția conducerii TVR că nu este posibilă nicio condiționare a jurnaliștilor sub aspect editorial, așa cum există destule repere că s-a încercat în cazul emisiunii ”Starea nației” și că ziariștii au misiunea de a relata inclusiv despre problemele televiziunii publice.

Comisia își declară îngrijorarea pentru situația din TVR. Fără să citeze o anume sursă, această situație dificilă a fost confirmată recent de un studiu al Brand Finance, ale cărui concluzii le găsiți pe Pagina de media.

„Dintre brandurile vechi românești, atrage atenția involuția brandului TVR, care pierde valoare și alunecă spre baza clasamentului. Cu o valoare de 15 milioane euro, TVR a coborât anul acesta pe penultimul loc, ca urmare a scăderii atât a performanței economice, cât și a relevanței sale”, explică Mihai Bogdan, managing director la Brand Finance Romania.

Amintind că nu este un for operațional, care să ia decizii manageriale, Comisia de Etică solicită totuși Consiliului de Administrație din postul public să reanalizeze aspectele economice, de audiență și, nu în ultimul rând, de interes public care au stat la baza denunțării contractului cu ”Starea nației”.

Între timp, liberă de contract după decizia șefilor TVR, echipa lui Pătraru are  o ofertă din partea unei televiziuni generaliste, care e pe pragul de a schimba echipa de management.

 

 

 

 

 

Citește și Dragoș Pătraru, avertisment pentru șefa TVR: ”Aşa fac politicienii, aruncă slugile proaste din braţe”

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele